COSTA RICA

Ruta de 15 dies a Costa Rica

Quinze dies i catorze nits. Quilòmetres de carreteres asfaltades o per asfaltar. Paisatges fets de palmeres, de bananers o de conreus de cafè. Un salt d’aigua enmig del verd. Tardes de pluja. Molta pluja. Dies de xafogor. Molta xafogor. Dues balenes amb les seves cries surten del fons del mar. Una platja de sorra negra. Un peresós de moviments molt lents dalt d’un arbre. Cabanes envoltades de selva. Ponts penjats dins d’un bosc ple de boira. Un tucan pintat de colors en una branca. Una nit estrellada. Sucs de mango. Sucs de tamarinde. Sucs de coco. Sucs de guaiaba. Sucs de pinya.

Dues famílies de monos aranya jugant dalt d’un arbre. Una finca de cacau. Un riu ple de vida. Platges paradisíaques. Enmig de la foscor, una tortuga amaga els seus ous dins la sorra. Tres granotes de molts colors. Cançons de ritmes caribenys. Cares amables i ulls riallers. Una cascada tenyeix de blau les seves aigües. Una serp s’amaga dins del verd. Un volcà de formes triangulars quasi perfectes s’amaga darrere un núvol. Hamaques que ens bressolen sense pressa. Més tardes de pluja. Més dies de xafogor.

Paisatges únics del país del Pura Vida.

Aquest petit país està farcit de motius per recorre’l. La seva cultura, la simpatia de la seva gent, l’abundància de fauna, els seus paisatges i, sobretot, la riquesa de la seva biodiversitat són els seus atractius.

Uns atractius que van acompanyats per una oferta d’ecoturisme de qualitat i un munt d’activitats en plena natura.

Veure balenes acompanyant les seves cries al Pacífic, passejar per ponts penjats dins del bosc humit de Monteverde, observar el fresar d’una tortuga verda en plena nit, recórrer la selva acompanyat d’un guia expert, dormir en una finca de cacau o navegar pels canals tranquils de Tortuguero són algunes de les activitats que hem realitzat durant aquestes dues setmanes.

Costa Rica ens ha enamorat per la seva autenticitat i per la bellesa dels seus racons naturals. Un país que, tot i ser un destí turístic, l’autèntica protagonista és la seva natura.

La principal porta d’entrada a Costa Rica és l’aeroport Internacional Juan Santamaría a Alajuela, població veïna de la capital.

Costa Rica: com moure-s’hi?

Tot i que a la majoria de centres d’interès s’hi pot arribar en transport públic, la millor opció per conèixer Costa Rica és el cotxe.

Llogar un cotxe ofereix una gran flexibilitat, especialment si es viatja a zones remotes i llocs apartats dels nuclis urbans, com ha estat el nostre cas.

Costa Rica té una gran xarxa de carreteres, però lluny de la capital moltes estan en mal estat o sense asfaltar. És recomanable circular amb un cotxe tot terreny. Alguns dels llocs per on hem passat o alguns dels allotjaments on hem passat la nit, no hi haguéssim arribat si no ho haguéssim fet amb un cotxe 4×4.

Costa Rica: Quan anar-hi?

Tot i que dins de Costa Rica existeixen microclimes i que s’hi pot viatjar durant tot l’any, a l’hora de planificar un viatge a aquest país centreamericà cal tenir present que existeixen dues estacions ben marcades.

A partir del mes de desembre fins a principis del mes d’abril hi ha l’anomenada estació seca. Durant aquests mesos, el temps sol ser més favorable. Hi ha poques pluges i menys humitat. El mes de desembre i gener, coincidint amb les festivitats de Nadal i Any nou, és l’època en la que hi ha més turisme. Tot i ser els mesos de temporada alta, a partir del febrer el turisme sol disminuir. És la millor època per fer un turisme de platja i per a l’observació d’ocells, especialment a les terres altes.

De maig a novembre és l’estació humida. Una estació de pluges que, en tenir el condicionant del clima, coincideix amb l’època de temporada baixa a Costa Rica. És una oportunitat perfecta per a trobar millors preus, tot i ser un destí molt car, i també gaudir dels seus paratges amb tranquil·litat i sense trobar molts turistes.

Aquests mesos no solen ser els millors per a practicar senderisme: la pluja sol deixar alguns camins enfangats i en alguns casos impracticables. Tanmateix, la vegetació està en tot els seu esplendor, els rius estan més plens i l’aigua de les cascades cauen amb més força. Generalment, els matins són assolellats amb pluges tropicals a les tardes.

Un dels motius per a realitzar un viatge a Costa Rica pot ser l’observació de la seva fauna. Es poden veure moltes espècies d’ocells i mamífers com els peresosos o els micos carablanca, entre altres, durant tot l’any.

Algunes espècies es veuen, sobretot, durant uns mesos determinats.

Si l’objectiu és veure Quetzals, diuen que és l’au més bonica que existeix, s’hi ha d’anar de març a maig. Si es volen observar balenes geperudes, cal anar-hi a partir del mes de juliol fins a l’octubre. I si es vol gaudir de la màgia de veure com una tortuga verda amaga els seus ous a la platja de Tortuguero, cal anar a Costa Rica de finals de juny al mes d’octubre.

Costa Rica: on dormir?

A Costa Rica hi ha una àmplia i variada oferta d’allotjaments. Fora d’alguns punt més turístics com Quepos o al voltant del volcà Arenal, es pot fugir dels complexos hotelers. Existeixen petits allotjaments i ecolodges que representen grans projectes de sostenibilitat i conservació de l’entorn.

I aquest era un dels objectius del nostre viatge: l’ecoturisme. I és que Costa Rica és un país pioner en la consciència ecològica i en el turisme sostenible. És líder mundial en la conservació i l’educació mediambiental. Existeix una àmplia oferta d’ecoturisme, des d’innovadores experiències de baix impacte a la naturalesa fins a projectes locals sostenibles.

Costa Rica: visites al Parcs Nacionals

Costa Rica és coneguda per tenir, des dels anys setanta i després d’una gran deforestació, unes polítiques de conservació proactives en defensa de la seva fauna i la seva flora.

L’augment del turisme ecològic i la voluntat de preservar la seva riquesa biològica han propiciat a la creació d’una xarxa d’àrees protegides.

Des del 1998, el Govern administra i protegeix sota el paraigües de l’anomenat Sistema Nacional de Areas de Conservación de Costa Rica, el SINAC, les gairebé dues-centes àrees de conservació del país.  Els parcs protegits, els refugis de vida salvatge, els aiguamolls i les reserves biològiques abasten més d’una quarta part del territori del país. Més de 50 refugis de vida silvestre, 32 grans parcs nacionals, més d’una dotzena de reserves forestals i un munt de reserves biològiques.

En la majoria de casos, l’accés aquest sistema de parcs nacionals té un preu. Conservar la riquesa natural d’aquest país té un preu.

La nostra recomanació és donar-te d’alta a la pàgina oficial del SINAC per a poder veure quins són els Parcs Nacionals del país, veure’n les característiques, conèixer-ne les tarifes i poder comprar-ne les entrades.

En alguns casos, com el PN Manuel Antonio o el PN Volcán Tenorio, cal comprar l’entrada de forma telemàtica i amb antelació.

Costa Rica: altres coses a tenir presents a l’hora de viatjar-hi

Tot i que viatjar a Costa Rica no existeixen riscos greus per a la salut i que no hi ha vacunes obligatòries, s’aconsella tenir al dia la vacuna de l’hepatitis, del tètanus i de la febre tifoidal. Cal utilitzar repel·lent de mosquits a les zones més humides (a l’època de pluges ho és quasi bé a tot arreu, especialment a la zona de Tortuguero) i mantenir-se a una distància prudencial dels animals.

És recomanable, com en altres països, visitar un centre de medicina tropical o un centre d’atenció al viatger abans de viatjar a un país com Costa Rica.

A més a més, quan es viatja en un país com és Costa Rica és bàsic fer-ho amb una bona assegurança de viatges. Una assegurança que no només cobreixi la part mèdica, sinó que a través d’una trucada gratuïta amb la teva llengua puguis resoldre possibles robatoris, problemes amb l’equipatge, repatriacions o trasllats d’urgència.

Per aquest motiu és important informar-se i trobar una bona asseguradora. Nosaltres ho fem a través de IATI Seguros. I depenent del tipus de viatge que fem agafem un tipus de cobertura o una altra.

Si el viatge és molt actiu amb activitats de senderisme o esports d’aventura, com ha estat el nostre cas, recomanem IATI Mochilero. Contracta’l AQUÍ amb un 5% DE DESCOMPTE.

Però si el viatge que tens pensat fer no hi ha grans trekkings ni esports de risc, el més recomanable és el IATI Básico. Contracta’l AQUÍ amb un 5% DE DESCOMPTE.

Si contractes aquestes assegurances des d’aquesta pàgina web pots aconseguir un 5% de descompte i per a nosaltres suposa una petita comissió per ajudar-nos a costejar el manteniment del blog.

La moneda del país és el colón (CRC). Tanmateix, és habitual trobar el preu de les coses també amb dòlars. A Costa Rica les dues monedes conviuen de forma evident quan es tracta d’activitats, tours, hotels, parcs nacionals, restaurants, entrades…

Per altra banda, fora de llocs aïllats o de botigues locals, és fàcil poder pagar amb targeta de crèdit.

Si es viatja des d’Espanya, és important saber que a Costa Rica els endolls usen clavilles tipus A o B (el mateix tipus d’endolls que hi ha als Estats units o al Canadà). Per aquest motiu, és necessari un adaptador. Recomanem, a més a més, portar algun lladre o regleta que us permeti endollar diversos dispositius alhora.

Tot i que a la majoria d’allotjaments i de restaurants hi ha connexió d’internet, aconsellem comprar una targeta SIM per facilitar la mobilitat d’un lloc a un altre i trobar alguns racons a visitar de forma fàcil. És cert que existeixen opcions que t’ofereixen poder comprar la targeta en línia abans de viatjar i activar-la en el destí, però si vols una opció econòmica, millor comprar una targeta un cop s’arriba a Costa Rica. Nosaltres la vam comprar a l’aeroport i per 20 dòlars en vam tenir una de 10GB i en quinze dies no en vam gastar ni la meitat!

Costa Rica: la nostra ruta de 15 dies

Dia 1: Barcelona – Madrid – San José (aeroport internacional Juan Santamaría – Alajuela)

Dia 2: San José – Uvita

Dia 3: Uvita – Manuel Antonio

Dia 4: Manuel Antonio

Dia 5: Manuel Antonio – Monteverde

Dia 6: Monteverde – Bijagua

Dia 7: Bijagua – Arenal

Dia 8: Arenal – Saripiquí

Dia 9: Saripiquí – Puerto Viejo de Talamanca

Dia 10: Puerto Viejo de Talamanca – Cahuita

Dia 11: Cahuita

Dia 12: Cahuita – Tortuguero

Dia 13: Tortuguero

Dia 14: Tortuguero – Poas

Dia 15: Poas – San José (aeroport internacional Juan Santamaría – Alajuela)

Costa Rica: la nostra ruta de 15 dies per lliure pel país del Pura Vida

La nostra ruta de 15 dies per lliure per Costa Rica és una road trip passant per alguns dels llocs més emblemàtics i fent excursions per descobrir moltes de les meravelles naturals que existeixen a diferents parcs naturals d’aquest país.

Una ruta que comença a la Costa del Pacífic, visitant els parcs nacionals de Marino Ballena i Manuel Antonio, que passa per les terres del nord, amb el volcà Arenal de teló de fons i recorrent els boscos humits de Monteverde, i que acaba descobrint el litoral del Carib, amb Puerto Viejo i Tortuguero com a imprescindibles.

A l’hora de planificar el nostre viatge a Costa Rica es va prioritzar, sobretot, les destinacions de natura del país. Poder descobrir les seves selves i boscos tropicals i endinsar-nos-hi per a tenir la possibilitat d’observar la seva fauna. Les seves dues costes, la pacífica i la caribenya, també prenien un pes important en el viatge. Poder veure balenes, tortugues i passejar per les seves platges paradisíaques.

DIA 1

DIA 2

DIA 3

DIA 4

DIA 5

DIA 6

DIA 7

DIA 8

DIA 9

DIA 10

DIA 11

DIA 12

DIA 13

DIA 14

DIA 15

No viatgis a Costa Rica sense una bona assegurança de viatges.

Si viatgeu, especialment si ho feu en família, no us oblideu de contractar una bona assegurança de viatges que us garanteixi assistència mèdica i sanitària. Us recomanem contractar una assegurança que us cobreixi el 100% de les incidències.

Nosaltres sempre viatgem assegurats amb IATI, contractant una pòlissa que s’adeqüi a les necessitats de cada viatge i amb cobertures especials per a famílies.

Contractant aquí la vostra assegurança amb IATI, i només per ser lectors de Els viatges de la Nora, teniu un 5% de descompte directe en aquest enllaç.

Tours i activitats per fer a Costa Rica

Albirament de balenes a Uvita. Voleu navegar per aigües del Pacífic i veure balenes? El litoral d’Uvita és un dels millors llocs per veure Balenes i Dofins.

Tour nocturn per una reserva natural de Manuel Antonio. Serps, granotes, taràntules, iguanes… aquests són alguns dels animals que es deixen veure de nit fent una ruta guiada per una de les reserves naturals del Parc Nacional de Manuel Antonio.

Tour guiat pel Parc Nacional Manuel Antonio. Vols un guia qualificat perquè t’acompanyi a visitar un dels Parcs Nacionals més concorreguts i rics de Costa Rica?

Senderisme pel bosc nebulós de Monteverde. Us imagineu caminar per un lloc on els núvols es trobin amb els arbres? I descobrir la gran biodiversitat d’aquest ecosistema únic a Costa Rica? No us perdeu aquesta ruta de senderisme pel Bosc Nuvolós de Monteverde, una de les joies naturals del país.

Excursió a Selvatura Park. Vols veure el bosc nebulós de Monteverde des de l’aire? Nosaltres vam volar dalt de les 13 tirolines i dels ponts penjats de Selvatura Park. Una experiència molt recomanable!

Tour del cafè i del cacao. Si voleu conèixer el procés d’aquests del cafè i la cacao, Civitatis us ho posa fàcil: us reullen l vostre hotel de l’Arenal i us acompanyen a recórrer una finca de la regió.

Si us ha agradat aquest article, no us oblideu de compartir-lo a les vostres xarxes socials. D’aquesta manera arriba a més persones que vulguin conèixer Costa Rica.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *