LLEIDA,  RACONS

Aitona en flor

«Toc-toc. La primavera ja truca a la porta. Té ganes que la deixem entrar. “Què vols?”, li dic. La primavera vol jugar a pintar el paisatge de groc, de verd, de taronja, de vermell i de rosa. Com m’agraden els colors. Tot pintat i esquitxat i fet bonic. Perquè la primavera és bonica. I els colors, també.»

«Avui he vist dues papallones fent tirabuixons entre les flors dels presseguers. Tirabuixó amunt, tirabuixó avall. I feien voltes. I més voltes. I m’acompanyaven enmig d’uns arbres vestits de princesa.

Algunes flors ja han caigut. Curosament, i com si d’un tresor es tractés, n’agafo una. És rosa. És delicada. És suau. És una flor de presseguer al palmell de la meva mà.»

Les flors dels arbres fruiters es vesteixen de blancs o roses i ens regalen paisatges plens de vida. Els ametllers són els primers a treure flor; els presseguers, continuen el procés, i els cirerers tanquen aquest cicle que cada any es repeteix.

A les portes de la primavera els arbres fruiters són els autèntics protagonistes de la transformació del paisatge. Un espectacle visual únic que, depenent del lloc i de l’arbre, s’inicia al febrer i acaba a principis d’abril.

Els camps de la comarca del Segrià són tot un espectacle a pocs dies de començar la primavera. Aitona és, segurament, el poble que ha posat en el mapa la imatge d’aquests camps. Aquí la fruita dolça s’ha convertit en un reclam turístic amb activitats que posen de valor el patrimoni, la cultura i el paisatge d’Aitona.

Un paisatge de més de 8.500 hectàrees d’arbres fruiters que es converteix durant uns dies en un autèntic espectacle de la natura.

Per lliure, de forma organitzada, a peu, en bicicleta o en cotxe. Aquestes són algunes de les maneres de conèixer l’Aitona en flor. L’Aitona que cada any es vesteix de rosa i que capta l’atenció de molts visitants que durant tres setmanes busquen la bellesa dels camps de fruites florits.

La iniciativa d’Aitona en flor és l’aposta d’aquesta població de les terres de ponent per a transformar la seva riquesa fructícola en segell d’identitat i atractiu turístic. Per a gestionar-la han creat la marca turística de “Fruiturisme” que normalment organitza visites guiades per una de les fiques privades més espectaculars de presseguers en època de floració. Una posta pel turisme sostenible i una manera potenciar i fer conèixer els productes de proximitat.

Aquest espectacle visual de la floració es pot veure també a altres localitats de la zona, com per exemple a la veïna Alcarràs o, si es vol canviar de comarca, a la Ribera d’Ebre que també dona el seu tret de sortida de la temporada turística amb “La Ribera en flor”.

Quan podem veure els camps de presseguers florits?

Veure l’espectacle dels arbres fruiters florits és únic, però també és efímer. A finals de febrer els camps d’Aitona, i de la comarca del Segrià, inicien un canvi que a principis de març esclata en un escenari pintat de color rosa. Un esdeveniment natural que només dura tres o quatre setmanes. Tanmateix són pocs els dies de màxima floració i es fa difícil saber en exactitud quan el rosa d’aquests camps fruiters pren més força. La duresa de l’hivern, les gelades o el sobtat increment de les temperatures són alguns del factors que poden condicionar a determinar-ne les millors dates per visitar l’Aitona en flor.

Visitar camps dels arbres fruiters amb nens

Un cop més la natura és una font d’estímuls pels més petits. I un camp d’arbres fruiters a ple mes de març és un regal pels sentits i un espai d’aprenentatge. Passejar enmig d’aquesta màgia ajuda a valorar la bellesa del paisatge, a conèixer el cicle de la natura, reconèixer els arbres fruiters, a valorar la feina de qui treballa el camp i a respectar-ne els seus cultius.

El paisatge cromàtic dels arbres fruiters és un espectacle per a grans i petits i, a Aitona, hi ha moltes opcions per fer en família.

Visites Guiades

Fruiturisme ofereix l’oportunitat de veure el món de la fruita dolça de la mà dels mateixos pagesos i visitar de forma exclusiva els camps privats, i de més gran extensió, dels presseguers en flor. És una ruta guiada de quasi dues hores que cal, prèviament, fer-ne reserva. A la plaça del Poliesportiu d’Aitona hi surten els autocars que porten els visitants fins a les finques privades i dins el Poliesportiu, el lloc on s’adquireixen les entrades i tota la informació necessària per a visitar l’Aitona en flor.

Per contractar aquestes visites guiades s’ha de fer a través de la web oficial de Fruiturisme.

Rutes per lliure

L’extensió d’arbres fruiters és tan gran que existeixen moltes rutes per a poder veure els camps en flor per lliure. Existeixen rutes senyalitzades per a fer-ho a peu o per fer-ho en cotxe.

Fer una petita excursió pels camins i entrar, amb cura, en algun dels seus camps per passejar enmig dels presseguers florits és possible. Només cal triar una de les rutes proposades i deixar-se seduir per uns cultius cuidats i pintats de rosa.

La Ruta de l’arbre fruiter, la Ruta de Serra Brisa, la Ruta del Camí verd natural Aitona-Soses, la Ruta de Robert Capa i la Ruta del Pantà d’Utxesa. Aquestes són les cinc propostes de rutes fàcils i planeres per a poder fer en família.

La més senzilla és la Ruta de l’arbre fruiter. Una ruta on els arbres de fruita dolça i el riu Segre són els autèntics protagonistes d’aquest itinerari circular. Una excursió de menys de sis quilòmetres, i gairebé planera, que es pot fer a peu o en bicicleta.

Si no es vol caminar, també hi ha l’opció de recórrer part dels camins i les petites carreteres que circulen entre camps de cultiu i masos. A poc a poc, sense pressa i parant en algun dels vorals, l’opció d’anar en cotxe és una altra alternativa.

La majoria de camps són d’accés lliure, oberts. S’hi pot entrar, però sense oblidar que són camps privats. Només cal seguir els camins que es troben a l’altra part del Segre després de passar per sobre del pont del riu: el camí de FECSA, el camí de Vilars de Dalt, el camí de Carratalà o el camí que arriba al poblat de Genó.

Panoràmiques

Enmig de les suaus ondulacions dels camps de presseguers hi ha algun petit turó o muntanyeta des d’on es pot divisar les catifes rosades de la vall del Segre. Són balcons naturals que permeten veure tot l’espectacle cromàtic dels arbres fruiters.

Des de dalt del turó del poblat de Genó i, sobretot, des de l’ermita de Sant Joan de Carratalà hi ha les millors panoràmiques dels camps florits.

Altres opcions per veure els arbres fruiters florits

Rutes curtes, llargues, senyalitzades, guiades, per lliure o amb degustació gastronòmica… recórrer els cultius d’Aitona dalt d’una bicicleta és una altra alternativa. El servei de lloguer de bicicletes et dona l’oportunitat de pedalar per aquests camins.

Si es vol tenir una panoràmica a vista d’ocell, hi ha la possibilitat de gaudir d’una ruta en globus sobrevolant el paisatge rosat dels camps de la comarca.

Un any més, els camps es tenyeixen de color rosa al Segrià. Quan el sol s’amaga, a la tarda, el paisatge pren més força i els camps queden pintats d’un rosa daurat.

S’acaba un dia més a Aitona. Demà, segur que vindrà més gent a veure aquest espectacle de la natura. Un espectacle efímer. Un espectacle que desapareix i es repeteix any rere any.

Aquest espectacle natural, però, no existiria sense totes aquelles persones que treballen el camp.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *