EXCURSIONS,  ITÀLIA

Lago di Braies amb nens: passejant per un llac de postal

«Ha marxat tothom. O quasi bé tothom. I aquest llac de postal és només per nosaltres. Corre una mica de brisa. Dolça. Suau. Un ventet juganer que acarona les aigües del llac i fa ballar les barques. Una, dues, tres, quatre, cinc… Totes les barques es deixen bressolar pel moviment dolç i suau de l’aigua. “Qui bufa el vent?” I serpentegen. Les barques serpentegen, una darrera l’altra, com un cuc fet de fusta. Fet de barquetes. De rems. De cordes. I no se separen. Una darrera a l’altra, no es deixen separar. Són les barquetes bessones del llac Braies.»

«El ventet juganer, dolç i suau deixa de bufar. “On ets vent?”, “on ets brisa?” I tot s’atura. Les barques no serpentegen. Ja no ballen. Ja no juguen.

Ha marxat tothom. O quasi bé tothom. I aquest llac de postal és només per nosaltres.»

El Lago di Braies, el llac alpí més emblemàtic de les Dolomites, és famós arreu del món per les seves aigües maragdes, la caseta de fusta sobre el llac, les barquetes surant, els bonics boscos d’avets i els alts cims de pedra calcària.

Però el llac Braies és molt més que un lloc on la majoria de la gent està de pas amb el temps just per fer-se unes fotos ràpides en un paisatge de postal. Braies és natura. És bellesa. És harmonia. És senderisme. És inspiració. És un dels paratges naturals més bonics del planeta.

Tan bonic, tan bonic que tothom hi vol anar. Tothom vol ser espectador d’aquest racó de les Dolomites. Tothom vol veure amb els seus propis ulls allò que tantes vegades ha vist a través d’Instagram o en una de les pàgines d’algun llibre amb un títol semblant a “Els llocs més bonics del món”. I és així. És un lloc bonic. I és un lloc molt visitat.

Tanmateix, evitar les multituds i gaudir de la bellesa de l’indret és possible. Només cal anar-hi molt d’hora o visitar-lo quan tothom (o quasi bé tothom…) ha marxat.

Explica la llegenda que cada cent anys una princesa surt de dins les muntanyes i rema pel llac sota la lluna plena. Espera que arribi el dia que algú la torni al seu regne i que puguin sonar i sentir-se les trompetes des de tots els punts de les Dolomites per l’alegria del seu alliberament. Sass dla Porta, el nom ladí del Croda di Becco, vol dir “la porta de la muntanya”. El teló de fons perfecte del Lago di Braies que, segons diuen, fa molt i molt temps hi havia una cova que un esllavissament de terres en va tapar el pas deixant una princesa tancada per sempre.

Qualsevol racó de les Dolomites té la seva llegenda. La seva màgia. El seu misteri. I el llac Braies no pot ser menys…

Lago di Braies: com arribar-hi

Aquest llac es troba a la vall de Braies, a una latitud de 1.496 metres sobre el nivell del mar, a uns 100 quilòmetres de la ciutat de Bozen, al Tirol del Sud.

El llac s’estén al peu de les muntanyes dolomítiques de Crodda del Becco, formant part del parc natural de Fannes – Senes – Braies.

Lago di Braies: on aparcar

A pocs metres del Lago di Braies hi ha tres grans zones d’aparcament de pagament. Però tot i que s’hi pot accedir amb el cotxe propi o, com nosaltres, en camper, durant els mesos d’estiu aquest accés es troba regulat i limitat. Això vol dir que quan les zones habilitades per aparcar s’omplen (i això sol passar força d’hora) es tanca l’accés als vehicles privats i s’ha d’aparcar en algun dels pobles veïns com Segheria o Ferrara i agafar algun dels autobusos llançadores que passen per aquestes poblacions.

La nostra opció va ser arribar-hi a la tarda, dormir-hi i marxar abans que arribés tothom. Fugint sempre de les multituds i amb la facilitat que dona viatjar en camper, vam poder aparcar sense problemes, passejar pel llac a la tarda-vespre i veure com es transforma el paisatge del llac Braies amb la sortida del sol.

Lago di Braies: pas a pas

Amb una profunditat màxima de 38 metres i amb les seves 31 hectàrees, el Pragser Wildsee, nom alemany del Lago di Braies, és un dels llacs més profunds i grans de la regió alpina de les Dolomites.

La millor manera de gaudir de la bellesa d’aquest llac és fent la ruta del camí que l’envolta. Veure’l des de diferents perspectives. Buscar racons tranquils per seure. I emmirallar-se a les seves aigües que passen del blau al verd depenent d’on i quan es mirin.

El recorregut té una longitud d’uns quatre quilòmetres. Una passejada d’unes dues hores per fer sense pressa i parant en alguns dels miradors o llocs bonics.

És una caminada fàcil per a tothom, sense cap desnivell important.

Com totes les rutes circulars, la ruta per l’estany de Braies es pot fer en el sentit horari o en el sentit contrari. El punt de sortida i arribada és el mateix: l’Hotel Lago di Braies, a la riba nord, prop de l’aparcament. Només s’ha de triar si caminar pel marge dret o esquerre: en ambdós casos l’espectacle està garantit. Tanmateix, i des de la pandèmia, la ruta marcada i proposada és la que segueix el sentit contrari de les agulles del rellotge.

Per fer la volta al llac seguint el sentit contrari a les agulles del rellotge vol dir agafar el camí  que surt del costat dret de l’hotel i deixant enrere l’aparcament. Es comença caminant pel marge dret de l’estany i passant per davant d’una petita església.

Aquesta capella de principis del segle XX és un dels tresors de Braies i lloc on durant la Segona Guerra Mundial va servir d’intercanvi de presoners entre un comandant de les SS i els aliats. Expliquen els llibres d’història que cent trenta-set presoners polítics van ser trets dels camps de concentració alemanys sota les ordres d’un comandant en cap de les SS, qui esperava canviar-los per la seva seguretat. L’intercanvi va tenir lloc a l’Hotel Lago di Braies (Pragser Wildsee), i els presoners alliberats van resar pel seu alliberament a la capella.

Després de passar per davant d’aquesta església plena d’història i, també, de bellesa, es continua per un camí fàcil i ample fins arribar a una bifurcació de Malga Foresta. Es segueix el camí que rodeja el llac. La riba sud de l’estany té una pista més estreta i variada, però sense problemes per seguir-la. Un tram que ofereix unes vistes molt boniques del llac.

Seguint el camí s’arriba a la riba nord del llac de Braies, on la pista s’eixampla i torna a ser fàcil de caminar. Algun banc per seure, petits miradors i platgetes d’aigua dolça i gèlida.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Passejada circular, fàcil, gairebé planera i apte per tota la família per un dels llacs més bonics de les Dolomites.

Regió: Tirol del Sud, Dolomites (Itàlia)

Municipi: Braies

Punt de sortida: Hotel Lago di Braies / Pragser Wildsee

Distància: uns 4 Km

Durada: 2h. (amb parades i sense pressa)

Dificultat: Baixa

Tipus de ruta: Circular

Edat recomanada: a partir 4 – 5 anys

Un apunt:  Recomanem portar beguda i menjar. La ruta és bonica i hi ha llocs per aturar-s’hi i fer un petit pícnic.

El nostre viatge: ruta en camper per les Dolomites

Lago di Braies: el mapa

NOTA: Totes les excursions publicades en aquest blog les hem fetes en família. Les edats proposades en aquestes rutes estan basades en la distància, el desnivell, la dificultat (baixa, mitjana o alta) i en la nostra experiència. Cada nen o nena té el seu ritme i les seves característiques psicomotrius.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *