ÀUSTRIA

Els mercats de nadal de Viena

A partir de mitjan de novembre els mercats de nadal, els anomenats Weihnachtsmärkte, prenen protagonisme a la ciutat de Viena. N’està ple. Cada mercat té les seves característiques, el seu estil, la seva història… fins i tot té la seva pròpia tassa. Si prens un vi calentet, els anomenats glühwein, en un dels mercats de Viena tens l’opció de quedar-te, pagant, la seva tassa com a record. Tasses de color vermell, tasses en forma de bota, tasses amb un paisatge hivernal pintat amb pinzell fi. Hi ha tantes tasses com mercats. I és que Viena, amb uns vint mercats nadalencs, és una de les millors ciutats a visitar si vols deixar-te atrapar pels colors, les olors i l’essència del nadal. Qualsevol racó, qualsevol plaça bonica es converteix en un petit poble de nadal de conte. Què més pot demanar un nen o una nena que entrar en un conte de nadal i ser-ne el o la protagonista?

Aquest és el primer dels mercats de nadal de Viena que vam visitar. A només dos carrers del pis de la Corinna, vam estrenar-nos, potser, en un dels mercats menys massificats de la ciutat. Ubicat al districte de Neubau, en els carrers d’Schrankagasse, Spittelbergasse i Gutenberggasse, aquest mercat consta de fileres de paradetes de regals fets a mà. Era l’hora de sopar i nosaltres érem els únics que ens protegíem de la neu sota el paraigües. Els joves vienesos es reunien, drets i al voltant de les taules altes, per menjar alguna de les delícies o bevent un vi dolç. La neu no els espantava. Era la primera nit a Viena i el nadal era ben viu.

www.spittelberg.at

Mercat de nadal del palau Schönbrunn

Passejar pel mercat de nadal del palau Schönbrunn un matí gèlid de desembre és una de les imatges de postal de les que vols retenir en la memòria. L’aigua de les fonts gelada, els jardins coberts per una capa de neu i un mercat fet de casetes de color verd fosc just davant d’un dels palaus més imponents de Viena fan d’aquest mercat un dels més bonics. Joguines fetes de fusta, boles pintades de motius nadalencs, dolços tradicionals i… el primer vi calent del dia. El primer vi i la primera tassa.

www.weihnachtsmarkt.co.at

Mercat de nadal de Maria-Theresien-Platz

I va arribar la tarda. I es va fer fosc. I les llumetes s’encenien convertint Viena encara més màgica. Una màgia que es fa evident en un dels mercats més concorreguts i bonics de la ciutat. Ubicat entre els impressionants edificis bessons del Museu d’Història de l’Art i el Museu d’Història Natural, entrant pel mateix Ring, aquest mercat de nadal té de tot: roba feta a mà, artesania, decoració nadalenca. Les casetes ressegueixen els camins dels jardins d’una plaça presidida per una escultura de la emperadriu  Maria Teresa i pels dos edificis perfectament il·luminats. Sense treure’ns els guants, l’escalfor de la tassa plena d’orangenpunsch semblava que fes menys fred.

Mercat de nadal de Rathausplatz

I es va fer més de nit. I Viena encara més màgica quan vam arribar al mercat de la plaça de l’ajuntament. Un marc guarnit de boles de colors, de llums i un rètol amb un daurat “Frohe Weihnachten” ens feia d’entrada al mercat més bonic de la ciutat. Arbres vestits de llumetes. Grans ninots de neu il·luminats. Cors d’un de vermell intens penjats de les branques. Una nòria. Un carrusel. Un trenet. Els més petits no es volen perdre cap detall i s’ho miren tot amb cara de sorpresa. A les casetes, totes iguals i ben posades, hi pots trobar tot tipus de decoració nadalenca: boles pintades a mà, joguines pels més petits fetes de fusta, tot tipus d’espelmes. De fons, un grup de gent dalt d’un petit escenari canta cançons de nadal. Al seu darrere, i al mig de la Rathausplatz, hi trobem un arbre gegant i ben il·luminat. Et deixes perdre entre la multitud. Amics, famílies, turistes i parelles ben abraçades per donar-se escalfor fan cua per comprar un altre Glühwein, una xocolata calenta o alguna de les varietats de salsitxes. Una pista de gel de 3000m² amb música de nadal de fons et recorda que estàs dins d’un conte. Un conte de nadal.

www.wienerweihnachtstraum.at

Mercat de nadal del palau de Belvedere

El petit mercat de nadal de Belvedere es troba just davant del mateix palau. Amb l’impressionant decorat barroc com a taló de fons, aquest mercat, d’unes trenta casetes de color marró, ens ofereix, un cop més, productes artesanals, dolços i decoració nadalenca. Un arbre de nadal fet de trineus de fusta i un jardí amb estrelles són la marca singular i original d’aquest mercat.

Mercat de nadal d’Stephansplatz

Situat als peus de la catedral de Sant Esteve, al cor de la ciutat, hi trobem el petit un petit mercat de nadal. El disseny i la decoració de les quaranta casetes que en formen part volen simular unes cabanes alpines. En aquest mercat hi pots trobar una gran varietat de punsch i glühwein.

Mercat de nadal de Karlsplatz

El mercat de Karlsplatz és el mercat, juntament amb el de Rathausplatz, on els nens són els protagonistes: tallers d’espelmes, espais de jocs, carrusel fet d’objectes reciclats, contacontes, espai de granja. Situat davant l’imponent església de Karlskirche i dins d’una plaça il·luminada per teranyines de llums de fades, aquest mercat és un punt de trobada per les famílies que busquen activitats, actuacions, música per a tots els gustos. Un pallasso dalt d’una bicicleta, un noi fent malabars, una pila de palla per a poder jugar els més petits.

Al voltant d’unes taules altes i rodones, un cop més, grups d’amics, famílies i turistes amb la tassa de vi calent i menjant algun Bratwurst o Pretzel tanquen la nit. La nostra última nit a Viena.

www.divinaart.at

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *