ÀUSTRIA

Simfonia d’un desembre a Viena en re major

Viena, com totes les grans ciutats, té una llarga llista de coses a fer. I la llista també és llarga quan penses amb els més petits: el museu de la música, la casa del mar, el Prater, el zoo o fins i tot dins el mateix palau Schönbrunn, on hi ha una sala pensada perquè els nens i les nenes es puguin disfressar d’autèntics personatges del segle XVIII.

Anant al desembre, però la prioritat era una altra. Volíem passejar els carrers, els jardins, les avingudes, veure els edificis des de fora i, sobretot, visitar molts dels seus mercats nadalencs. Volíem veure la ciutat vestida de nadal. I teníem tres nit i dos dies per a poder fer-ho.

Nit 1

Fa un fred de desembre que ens gela la cara. És de nit i neva. Són les 19h. del vespre. Deixem les bosses al pis de la Corinna, ens abriguem bé i sortim a visitar el primer dels mercats de nadal que veurem durant les nostres seixanta-quatre hores a Viena.

Mercat de nadal d’Spittelberg

A dos carrers del pis on dormíem hi tenim el barri d’Spittelberg amb el seu mercat de nadal. És un mercat petit. Dos carrers de paradetes de coses boniques, moltes coses fetes a mà. És l’hora de sopar i el fred no espanta els vienesos. No hi ha nens, però sí molts grups d’amics que a peu dret, i sota la neu, veuen vi calent i mengen entrepans amb alguna de les varietats de salsitxes.

Dia 2

Gorro. Guants. Escalfadors. Tot posat per a no passar fred. 

Primer objectiu del dia: el palau de Schönbrunn.

Palau de Schönbrunn, la residència d’estiu

Aquest palau va ser la residència d’estiu dels Habsburg. Hi ha qui l’anomena el Versalles vienès. És una de les visites obligades si vas a la capital austríaca.

Passejar pels jardins d’aquest palau i veure l’exterior de l’edifici no requereix entrada. I això és el que vam fer. Caminar per la immensitat d’uns jardins nevats, arribar fins dalt de la seva glorieta, rodejar el palau, pujar per les seves escales i visitar el seu petit mercat de nadal.

Schönbrunn (U4) Schloss Schönbrunn (10, 52 i 60)

Catedral de Sant Esteve

Sortim de la boca del metro, està ple de gent. Sonen les campanes. Són la una del migdia. Alcem la mirada i hi veiem un edifici una gran torre d’estil gòtic i amb forma d’agulla. És la catedral de Viena. Ens trobem al cor de la ciutat.

Entrem. Ens escalfem. I asseguts en un dels bancs de la nau lateral esquerre, admirem l’altar barroc, els vitralls.

Sthephansplatz (U1 i U3)

Graben i el centre històric

La tarda és curta. Queden pocs minuts de llum. Passegem pels carrers de la ciutat. Uns turistes des de dalt d’un carruatge portat per cavalls ens saluden. Toco-toc, toco-toc, toco-toc… la ciutat comença a il·luminar-se. Mirem a través de l’aparador de la pastisseria més famosa de la ciutat, la pastisseria Demel. Tots els colors en forma de pastissets. Pastissets de mantega, pastissets de fruites, pastissets de crema, pastissets ensucrats, pastissets de nata… I el pastisset estrella. El que tothom coneix. Aquell pastisset que no pots marxar de Viena sense provar-lo i que només dient el seu nom ja salives: la Sachertorte.

Palau de Hofburg, en el cor de la ciutat

I tot és a prop. A Viena quasi bé tot és a prop de tot.

Al final del carrer Kohlmarkt, i sota una pluja de llumetes de nadal, s’hi veu el palau on van viure els Habsburg durant més de sis-cents anys, el Palau Hofburg.

Val la pena conèixer el seu exterior, passar pels seus patis i veure els diferents edificis que el configuren. Tot és gran. Des de la Helden-Platz la ciutat imperial pren força mentre admirem el seu palau.

Herrengasse (U3)

Nit 2

El barri dels museus i la Maria Theresien-Platz

Gran part dels museus més importants de la ciutat de Viena es troben concentrats en una mateixa zona, la popularment anomenada MuseumsQuartier, el barri dels museus. On antigament s’hi trobaven les cavalleries reials, hi trobem el museu Leopold, el museu d’Art Modern, el centre d’arquitectura de Viena o un dels museus que teníem a la llista per si ens plovia, el museu infantil Zoom. Uns museus que feien de marc del primer mercat de nadal de la nit: el mercat de la Maria Theresien-Platz. Seguint les formes geomètriques dels jardins, aquest petit poble nadalenc ens va captivar. Un cop més l’olor del vi dolç ens acompanyava mentre miràvem totes i cada una de les seves paradetes.

Museumsquartier (U2) Burgring / Dr Karl-Renner-Ring (1, 2 i D)

La Ringstrassen

El Ring és l’avinguda que rodeja el casc antic, una de les artèries més elegants d’Europa.

Dalt d’un dels vagons d’un tramvia de la línia 1 vam deixar-nos portar mentre, a través de la finestreta, admiràvem les rengleres d’edificis del s.XIX. El palau de justícia, el Parlament, el teatre nacional… Propera parada: el Rathaus, el nou ajuntament neogòtic. L’últim mercat nadalenc d’aquesta segona nit a Viena.

Rathaus

El nou ajuntament, el Neues Rathaus, té més de cent anys d’història i és sens dubte l’edifici neogòtic més bonic de Viena. Un fantàstic taló de fons pel mercat de nadal més gran i màgic de la ciutat: el Altwiener Christkindmarkt. Una pista de gel, llums vermells en forma de cor penjats dels arbres, una coral cantant dalt d’un petit escenari, parades de motius nadalencs, parades de dolços, parades de joguines fetes  fusta, parades de vi dolç amb gust a taronja, una nòria, un trenet, un carrussel… i un arbre de nadal. L’arbre de nadal més gran de Viena.

RATHAUS (U2) Rathausplatz/Burgtheater (1,71,D)

Dia 2

La neu ja s’ha desfet, però el fred ens recorda que els hiverns són reals en una ciutat com Viena. El dia el comencem un cop més direcció a un altre palau, el palau Belvedere.

El palau Belvedere

Tot i que no entraríem a veure un dels motius pels quals la majoria de turistes visiten el palau de Belvedere, El petó de Klimt, volíem passejar-nos pels jardins del tercer palau de la nostra llista. Passejar-nos entre les escultures en forma de nimfa, àngel o esfinx dels jardins d’un dels palaus, diuen, més bonics del món.

Schloss Belvedere (71 i D)

Prater

A Viena s’arriba a tot arreu amb tramvia. Baixem d’un dels vagons de la línia D per pujar a un dels tramvies de la línia 1. Última parada. Final del trajecte: Prater Hauptalle.

Davant nostre un bosc, un prat. El pulmó verd més gran de la ciutat. Passegem per la seva via principal. De lluny, la famosa nòria. I és que el Prater és un parc verd i un parc d’atraccions al mateix temps. Un parc públic immens, enclavat entre el canal del Danubi i el propi Danubi, on hi trobem una de les atraccions més conegudes de la ciutat: la nòria gegant. Una nòria que gira des del 1897 i que et regala una de les millors vistes de la ciutat.

Praterstern (U1 i U2) Praterstern (5 i O) Prater Hauptallee (1)

Sthephans platz i Kärntner Strasse

I tornem al cor de Viena. Seguim passejant els seus carrers i visitant els seus mercats. El mercat de la catedral i el petit mercat de Mahlerstrasse.

Sota el paraigües, seguim el curs del carrer comercial més famós de Viena, el Kärntner strasse. El carrer que enllaça la catedral i la Karlsplatz. A les cafeteries no hi cap ningú. Hi ha cua per entrar. El fred convida a buscar un lloc per seure, una xocolata calenta i veure des del finestral com cau una pluja fina.

Straatsoper

I arribem al Ring. I allò que havíem vist des de dalt del tramvia ho tenim davant.

L’òpera de l’estat de Viena està il·luminada. Parelles ben vestides van entrant. És dissabte i aquest vespre hi ha concert.

Karlsplatz

Metres més enllà, i sota un dels passadissos coberts d’accés a la Karlsplatz, gaudim del nostre concert. Repertori clàssic de tres joves que a través dels seus instruments de corda i vent ens recorden que estem a la ciutat de la música. Hi trobem l’últim dels mercats de nadal del nostre viatge. Als peus de l’església de Sant Carles Borromeu una plaça amb garlandes de llums, parades de productes fets a mà, un carrusel d’objectes trobats, el racó d’animals de granja… Un cop més entrem en un conte de nadal. Un conte que, com tots, té un final.

Karlsplatz (U1, U2, U3) Oper-Karlsplatz (1, 62, 71, D)

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *