VIATJAR AMB NENS

Viatjar des de casa

Em dic Nora. Tinc cinc anys. I fa trenta-vuit dies que estic a casa. Confinada.

Els pares m’han explicat a través de contes que en aquests moments el món s’ha aturat. Estem en una pandèmia. I el protagonista de la història és un virus que porta corona. Un virus que ha obligat que tots i totes seguim fent tot allò que fèiem, però… dins de casa. Tot un repte!

Hores de corredisses pel passadís. Salts al sofà. Passo pàgines i més pàgines de tots els contes. El pare em prepara una activitat. La mare està concentrada corregint. Jugo a la cuineta. Vull estendre la roba. Pinto un drac verd amb el pinzell. La mare m’ajuda a escriure paraules. “Amb quina lletra comença la paraula ‘felicitat’?”. El pare està davant l’ordinador amb la cara de trenta alumnes. Agafo el tamboret i vull ajudar a fer el dinar. “Puc trencar els ous?”. “Puc remenar?”. “Puc posar la sal?”. Ho vull fer tot. “A quina hora puc mirar dibuixos?”. Jugo. El pare segueix davant l’ordinador. La mare s’ha tancat al despatx. La Pepa Pig em fa riure. Posem música i ballem. El pare em grava amb el mòbil. “És un vídeo pels avis”, em diu. No tinc son. Aquests dies no tinc son. Abraço el pare. Abraço la mare. Els abraço tan fort com puc.

Un horari penjat a la porta de la meva habitació vol posar una mica d’ordre. “Què toca ara?”, pregunto. Viatjar. Avui viatjarem des de casa…

I… com podem viatjar des de casa? Aquestes són algunes de les nostres propostes…

Viatjar jugant

Tot i que és difícil reproduir tot allò que es posa en marxa quan s’està en un altre lloc, aquests dies hem intentat fer-ho a través del joc. El joc d’imaginar. El joc de buscar. El joc de convertir. Hem jugat a viatjar i a veure el món des de casa.

Alguns racons de casa s’han transformat. Durant uns dies hi havia un aeroport amb la venta de bitllets d’avió per anar a qualsevol lloc del món. El passadís va ser l’espai que ocupava un tren fet de capses i coixins que viatjava per totes les ciutats. I el menjador de casa està sempre ple d’animals com si fos la sabana africana. El joc simbòlic ens ha servit per reproduir moltes de les accions que fem quan viatgem.

D’altra banda, hem fet de la geografia un joc a través del Hello World, de Mideer Toys. Un mapamundi de colors on hi pots col·locar cent trenta-un imans amb formes d’animals, monuments, persones, elements característic de llocs i cultures. Un joc d’aprenentatge d’un món tan divers com és el nostre.

Viatjar llegint

Diuen que llegir és la millor manera de viatjar sense sortir de casa. I és que les històries ens poden transportar on vulguin: al passat, a llocs imaginats… fins i tot a altres llocs del món.

Salvatore Rubbino ha publicat uns llibres molt bonics que et porten de passeig per ciutats com París, Londres o Nova York.

Amb la Maia, la protagonista de La Maia i el ioga, hem viatjat a l’Índia. Les seves autores, la Mamen Duch i la Vero Cendoya, ens presenten un país molt diferent al nostre i ens ensenyen a practicar el ioga.

El personatge de l’Araceli Segarra, la Tina, ens fa viatjar molt lluny: a l’Everest, a l’Aconcagua, al Denali, al Kilimanjaro. Ens fa pujar a les muntanyes més altes de cada continent.

Els elefants viatgers és un llibre preciós a través del qual fas la volta al món buscant uns elefants que s’amaguen en ciutat com Sidney o San Francisco o en plena selva de Malgaix a Madagascar.

Si el que t’agrada és posar adhesius, també ho pots fer. Hi ha un munt de llibres per passar l’estona posant imatges per enganxar a unes il·lustracions inacabades. Tu ets l’autor final d’uns llibres que et conviden a omplir les imatges de molts racons del món. L’editorial Cruïlla té una col·lecció molt bonica amb els seus Superadhesius. La volta al món és un exemple d’aquest format de llibres. Pots passar una bona estona explorant, aprenent, mirant parts del nostre planeta, dels oceans i els continents amb més de 500 adhesius.

Però per conèixer el món en el sentit més complet del terme, no hi ha res millor que un atlas. El nostre atlas preferit? L’Atlas del món d’Aleksandra Mizielinska i Daniel Mizielinski, publicat a Maeva young.

Viatjar escoltant

La música és una de les millors maneres de traslladar-nos als llocs. Posem una cançó, tanquem els ulls i ens deixem portar lluny, molt lluny. Aquests dies hem viatjat a Mèxic amb el so de la guitarra, a les illes del pacífic amb l’Ukelele o a terres tibetanas amb el cant de mantras budistes.

Viatjar pintant

Hem pintat mapes i hem posat color a molts països. Hem dibuixat alguns dels llocs per on hem passat i hem posat el color de la imatge que s’havia quedat en el nostre record. El Golden Gate Bridge, de color vermell. La Tour Eiffel, de color marró. Els frarets que vam veure a Islàndia, negres i amb un bec d’un taronja intens. Les muntanyes dels Pirineus, plenes de verd.

Una pilota de tela amb un mapamundi dibuixat ha estat una de les activitats estrella d’aquests dies. El blau per pintar els mars i els oceans. De quin color pinto Austràlia? De color groc. De quin color pinto França? De color vermell. I… de quin color pinto el Japó? De color verd.

Viatjar mirant

Aquests dies, des de casa, també hem viatjat a través de la mirada. Allò que veiem des de la finestra o des del balcó està sent el paisatge del nostre viatge actual. El viatge del confinament. Observar el nostre entorn des del balcó ens ha convidat a treballar les hores, el temps, les estrelles, la vegetació. A quina hora s’amaga el sol? Quin és el planeta que veiem aquests dies? Avui és lluna creixent o decreixent?

També hem viatjat mirant fotos. Les imatges congelades de molts dels moments viscuts ens han traslladat a altres llocs. Un paisatge, una selfie, una carretera, un primer pla, una autocaravana. Mirem fotos, seleccionem aquelles que més ens agraden i fem àlbums.

Des del sofà de casa també es pot viatjar. La televisió és una finestra oberta des d’on pots veure reportatges i pel·lícules de diferents llocs del món. Tot i que no som molt amics de les pantalles, aquests dies ens han estat un recurs molt útil. Hem tingut l’oportunitat de passejar per París amb Ratatouille o La ballerina. Hem anat a les illes del pacífic sud amb la Vaiana. Ens hem endinsat a la cultura Mexicana amb Coco. Ens hem traslladat al zoo de Central Parc de Nova York amb la pel·lícula Madagascar. I hem conegut la història d’una lleó de la Sabana africana amb La Mia i el lleó blanc.

Viatjar cuinant

Viatjar des del sentit del gust també és possible. De fet, una manera més de viatjar és a través de la cuina. Aquests dies hem trobat estones per posar-nos el davantal i fer coses senzilles d’algun lloc lluny d’aquí. Ens hem llepat els dits fent crêpes de xocolata com si fóssim a París. Ha estat divertit farcir Burritos mexicans. I hem decorat amb olives, ceba i pernil dolç unes pizzes autènticament italianes.

Viatjar fent lletres i números

I què ens faltava en els nostres viatges? Doncs… un diari de viatge, un passaport i uns bitllets d’avió. Tres activitats que ens han servit per a posar en marxa la lectoescriptura. El nom, l’edat, la data de naixement, la població. Triem un país. El busquem en el mapa. Escrivim el seu nom. Posem segells en el passaport. Una excusa més per viatjar des de casa. I una excusa per escriure paraules i números.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *