VIATJAR AMB NENS

Turisme rural amb nens: l’experiència de viure a pagès

"Mama... jo vull ser grangera"

Quiquiriquiiiic

Sento, de lluny, cantar un dels galls. Comença un nou dia a Els Plans. La boira baixa desdibuixa un sol mandrós de tardor. I jo mandrejo, com ell, dins el llit. “Ja s’ha fet de dia?”, pregunto. La mare em prepara l’esmorzar “Mmmmmmm…!” Als llavis hi queden restes de melmelada. Me’ls llepo. És la melmelada de figa feta per la Susana.

Miaaauuuuu

La Marruixa miola quan em veu sortir. S’amaga. Jo la busco. La trobo darrere d’una de les portes de fusta. La trobo sota d’una taula feta de pedra. La trobo al costat del llenyer. La trobo entre les bales de palla. Ja ha sortit el sol. Ja no hi queda boira. Dalt del pedrís la gata descansa. Vol l’escalfor i que jo l’acaroni. Pel camí, passa un tractor molt gran i de color blau. El condueix el Marc. Em saluda. I jo el saludo mentre segueixo acaronant el pel blanc i negre de la Marruixa.

Oing, oing

En Josep Maria m’ensenya on viuen els porcs. N’hi ha molts! Al voltant d’una truja molt gran i rosada hi corren un, dos, tres… dotze garrinets! Tots volen menjar de les mamelles de la seva mare. I la mare s’estira. I espera que tots junts, ben junts, s’alimentin de la seva llet.

Bub, bub, bub

Trec el Tom a passejar. Ara jo corro i ell em segueix. Ara ell corre i jo el vull atrapar. Vol jugar. I jo també. Anem d’excursió i descobrim un roure centenari. D’una de les seves fortes branques hi penja un gronxador. Un gronxador fet per gronxar-se sense pressa. Un ara llarg que no vull que s’acabi.

Coc-coc

Les gallines passegen al ritme del seu cloqueig. El galliner ha quedat obert i totes volen sortir. I segueixen cloquejant. Hi ha gallines japoneses, un paó i una paona, pollastres, oques, ànecs. Al galliner, les gallines han post ous. La Sandra n’agafa tres i me’ls dona. “Avui menjareu truita per sopar”, em diu. Jo els agafo com si fossin tres tresors. Tres tresors molt delicats.

Beeeeee

És l’hora de donar el biberó al xaiet més petit del corral. L’àvia Montserrat em deixa ajudar-la. “Xup-xup, xup-xup…”. S’acaba fins l’última gota. Deixa el biberó ben buit. Les ovelles se m’acosten. M’oloren. Em rosseguen el jersei. Em fan petonets. Jo els dono palla i em deixo estimar.

Nyic-nyic

La conilla tapa amb el seu pèl fi el seu conillet. És molt petitó. Només té cinc dies. Hi ha conills blancs, grisos, marrons, negres… Els toco i són suaus.

L’avi Josep m’ensenya el seu hort. “Quin hort tan bonic!” Jo passo fent equilibris pels caminets fets per no trepitjar les fileres d’enciams, de cebes, de carbasses, de tomaqueres.

S’està fent fosc. El dia també s’acaba a Els plans de Cornet. A la casa, el pare ha preparat foc a terra. M’hi assec al davant. Me’l miro i bado. El temps s’atura fins que el gall torni a cantar.

Els animals són els marquen el ritme d’un temps sense rellotges. És el ritme del temps a pagès. La vida a pagès…

Els Plans de Cornet: una casa rural amb granja i animals

Els Plans de Cornet és una granja familiar situada al cor de la comarca del Bages, a pocs quilòmetres de Balsareny.

L’avi Josep, l’àvia Montserrat, El Josep Maria, la Susana, la Sandra i el Marc són, juntament amb tots els seus animals, els protagonistes de la història. Els protagonistes del seu mas. Tres generacions d’una mateixa família que t’apropen a les seves arrels pageses.

Conèixer els Plans és conèixer la vida a pagès. Conèixer la vida a pagès en una granja tradicional. Quan canta el gall? D’on surten els ous? Quins productes hi ha en un hort? Què és un llenyer? Què mengen les ovelles?

El que en el seu moment eren les corts de la casa, actualment és una masoveria perfectament equipada per passar uns dies de tranquil·litat. Una oportunitat per poder conèixer la vida a pagès. Una oportunitat per sentir, tocar i alimentar els animals. I una oportunitat per poder descobrir un entorn natural per ser passejat i jugar sense pressa.

Conèixer el dia dia del món a pagès és una oportunitat única d’aprenentatge. Un aprenentatge en família.

Agroturisme amb nens: El món de pagès

L’agroturisme és una modalitat de turisme cada cop més estesa per les famílies que volen trencar amb les rutines, gaudir del contacte amb la natura i tenir una vivència agrària.

A les cases d’agroturisme hi ha granja i horts oferint l’oportunitat d’ensenyar moltes coses als nens.

Una casa rural amb granja i animals és una experiència genial pels teus fills . Fer una escapada al món de pagès és viatjar en el temps, als orígens, a les tradicions, al passat dels avis. Dies sense pressa, hiverns a la vora del foc, menjar aliments amb gust de menjar. És gaudir de l’aire lliure entre natura i animals.

Les cases d’agroturisme són un espai de diversió i aprenentatge. Des d’on se’ns transmet l’amor per la terra, als seus fruits i als animals. Des d’on acostem els nens a la natura ensenyant-los a estimar-la i a respectar-la.

Dins de les activitats que podem explorar en l’agroturisme en relació amb els animals hi ha: alimentar-los, munyir les vaques o cabres, recollir els ous de les gallines, xollar a les ovelles, ser pastor per un dia, raspallar als cavalls… Si això no et sembla prou, també entra en joc la cura de l’hort: regar les plantes, cuidar els planters, collir les hortalisses, participar en el cultiu, aprendre com es conreen productes ecològics.

Tot això és el que volem que visquin els petits de casa quan triem unes vacances d’agroturisme.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *