EXCURSIONS,  ITÀLIA

La Vall de San Nicolò amb nens: passejant per una vall de postal

El dia es desperta plujós i jo em llevo enfadada. El gris que tapa les muntanyes i ho entela tot no sap perquè estic així. Jo, tampoc. On són les muntanyes? Les busco entre les boires, però no volen sortir. “No tots els dies surt el sol”, diu el pare agafant-me, amb cura, de la barbeta. I comencem a caminar. Un camí ample vol entrar dins del verd d’una vall que no es vol deixar veure. Encara plou. No vol deixar de ploure. I el verd fa olor de verd. I la pluja fa olor a pluja. La petita porxada d’una caseta feta de fusta ens fa de paraigües. I esperem. I ara plou poc. Molt poc. Fins que deixa de ploure. I juguem a bufar el gris de les boires baixes que encara no han volgut marxar. Ffffffffffffffff… I més ffffffffffffffffffff.

Màgia. Hem fet màgia. Desapareix el gris. El verd és més verd. La vall té forma de vall. I les muntanyes es despullen per deixar-se veure.

Miro a banda i banda i no puc evitar de somriure. Les flors. Les casetes. El caminet. Un rierol. La amabilitat d’aquesta vall em fa oblidar el motiu, si es que n’hi havia algun, del meu enfado. “Per què ens enfadem?”, em pregunto. I bufo per si encara queda una mica de gris dins del meu cap.

La vall de Sant Nicolau és una de les petites joies de les Dolomites. Una Vall amable i bonica que es troba a la regió italiana de Trentino i que convida, a grans i a petits, passejar enmig del verd dels prats, de flors i de cabanes de fusta.

Fer una excursió en aquesta vall és una opció per a qui busca una caminada fàcil en plena natura. Una passejada en un entorn de postal i envoltada de les muntanyes més boniques del món que, en aquest cas, arriba fins un impressionant salt d’aigua.

Val di San Nicolò: com arribar-hi

Amb la voluntat de preservar l’entorn i controlar el número de visitants, des del 2018 i durant els mesos d’estiu, a la Vall de San Nicolò no s’hi pot accedir en cotxe.

Per anar a la Vall de San Nicolò cal, primer, arribar a Pozza di Fassa, una de les poblacions de la regió italiana de Trentino. Un cop s’arriba a Pozza di Fassa, i durant la temporada d’estiu, existeixen diferents opcions per accedir a la vall. Per una banda, es pot optar per pujar dalt d’un trenet turístic que arriba al refugi de Ciampiè. Per altra banda, en el mateix poble surt un autobús llançadora i de pagament que arriba a Sauch. I finalment, pels més valents i amb ganes d’allargar la ruta, també existeix l’opció d’arribar-hi caminant.

La nostra opció és la de l’autobús llançadora. Un autobús que també té parada, amb zona d’aparcament habilitada i uns dos quilòmetres més a munt de Pozza di Fassa, davant el Càmping Vidor.

El punt de sortida d’aquesta excursió és Sauch.

Els mesos d’estiu l’accés a la Vall de San Nicolò està tancada.

Just davant del càmping hi ha la parada dels autobusos que durant els mesos d’estiu apropen als visitants fins al punt d’inici de la Vall i l’inici del que serà la nostra excursió: Sauch.

Val di San Nicolò: on aparcar

Tot i que fora de temporada d’estiu es pot arribar en cotxe fins a la mateixa vall, a partir del mes de juny l’accés queda restringit.  Cal deixar el cotxe a Pozza di Fassa i agafar el trenet o el bus llançadora, pujar part de la carretera que enfila la vall i aparcar en una de les zones habilitades per agafar el bus llançadora, o, com va ser el nostre cas, dormir al càmping Vidor i pujar a l’autobús que arriba fins a Sauch des de la parada que hi ha just davant del càmping.

El càmping Vidor és una bona opció d’allotjament i un bon camp base per a conèixer la Val di Fassa.

Val di San Nicolò: pas a pas

Tot i que la caminada pot iniciar-se abans, el punt de partida d’aquesta excursió és des d’on el bus llançadora deixa els visitants: a Sauch, a 1.721 metres d‘altitud.

El primer tram de l’itinerari el recorregut serpenteja i puja per una carretera asfaltada. Un primer tram senzill que es pot fer, fins i tot, amb cotxet i amb nens petits. Prats verds, flors blanques o grogues, barraques i graners fets de fusta i propis de la tradició local protagonitzen aquest primer tram de la ruta.

Després d’una mitja hora de camí, s’arriba a la Baita Ciampiè. Un refugi que ofereix l’opció de menjar-hi enmig d’un entorn immillorable.

El recorregut canvia completament després de passar per la Baita Ciampiè. Es deixa l’asfalt enrere per seguir per un camí de terra que segueix part del curs del riu San Nicolò. El camí fa més pujada i la pendent és més pronunciada, però segueix sent un camí fàcil per als més petits.

Després d’una hora de ruta, al ritme dels més petits, s’arriba a l’objectiu: la cascada baixa amb força. El refugi de la Baita alle Cascate, a 2.011 metres, rep a tots aquells excursionistes que hi volen menjar. Davant del salt d’aigua, una gran esplanada plena de gent estirada, de pícnic i prenent el sol. Els més agosarats, es remullen els peus a l’aigua d’on neix el Rio San Nicolò i que dona nom a la vall.

Si encara queden forces, des de la Baita alle Cascate es pot arribar al Passo San Nicolò, a la Val Contrin o a Ciampac. Excursions més exigents que passaran a formar part de la llista d’excuses per a tornar a la Vall de San Nicolò.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Regió: Trentino, Dolomites (Itàlia)

Municipi: Pozza di Fassa (Val di Fassa)

Punt de sortida: Sauch (fins on arriba el bus llançadora)

Distància: uns 4 Km.

Durada: unes 2h. (amb parades i sense pressa)

Dificultat: Baixa

Tipus de ruta: lineal

Edat recomanada: a partir de 3 anys

Un apunt: com a alternativa a l’itinerari anterior, partint de Mezzaselva i seguint la carretera “Dei Russi”, podem arribar a la Baita alle Cascate, per un camí que serpenteja entre el bosc.

El nostre viatge: ruta en camper per les Dolomites.

Val di San Nicolò: en el mapa

NOTA: Totes les excursions publicades en aquest blog les hem fetes en família. Les edats proposades en aquestes rutes estan basades en la distància, el desnivell, la dificultat (baixa, mitjana o alta) i en la nostra experiència. Cada nen o nena té el seu ritme i les seves característiques psicomotrius.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *