EXCURSIONS

Excursió amb nens al Delta del Llobregat: l’estany del Remolar i la maresma de les Filipines

Al Delta del Llobregat hi trobem estanys litorals com el Remolar, la Murtra, la Ricarda, la Magarola i Cal Tet, i maresmes com les Filipines, Can Sabadell i els Reguerons. Totes aquestes zones humides són el refugi de molts ocells i un dels millors llocs per fer una excursió per a poder-los observar.

L’Espai Natural del Remolar-Filipines és una d’aquestes zones humides del Delta del Llobregat. Un espai natural format, principalment, per l’estany del Remolar i la maresma de les Filipines. Una extensió de més de cent vuitanta hectàrees on també s’hi troben la riera de Sant Climent, la Pineda de Cal Francès i una part de la platja de Viladecans.

Aquest aiguamoll és una de les zones naturals més emblemàtiques del Delta del Llobregat per la seva riquesa de fauna i flora. Un petit oasi ple de vida que, curiosament, es troba al costat de l’aeroport . Es tracta d’una convivència de ritmes diferents, la d’un delta i la dels avions.

Com arribar-hi

El punt d’inici d’aquesta ruta és el pàrquing exterior del Remolar. Una zona d’aparcament habilitada pels visitants fora de la reserva natural.

Arribar amb cotxe fins el Remolar-Filipines és fàcil. Circulant per l’autovia de Castelldefels (C-31) cal agafar la sortida Viladecans-Filipines seguint les indicacions “Espai Natural Remolar-Filipines” fins arribar a l’aparcament.

Pas a pas

La nostra ruta d’anada i tornada per l’Espai Natural de l’estany del Remolar i la maresma de les Filipines és una passejada fàcil amb miradors i guaites per observar la vida d’aquests aiguamolls.

El primer dels miradors que trobarem, i des d’on iniciarem la ruta, és el de la Reguera Salabrosa. Un mirador en forma de passarel·la de fusta des d’on es pot observar algunes de les aus del braç de l’estany de la Vidala.

L’Estany de la Vidala és, com altres estanys del Delta, una antiga desembocadura del riu Llobregat. Per això té forma allargada i perpendicular a la costa.

Seguirem pel camí asfaltat que segueix el curs del braç de la Vidala. Una carretera que els caps de setmana funciona com a via lliure per a vianants i ciclistes. Pel camí trobarem unes pantalles d’observació i el segon dels miradors, el de la Vidala. Segona panoràmica alçada de l’aiguamoll.

Després de fer un quilòmetres i mig, arribarem al Centre d’informació. Una zona de pícnic i des d’on comença l’itinerari de la Maresma de les Filipines. Aquest itinerari s’endinsa a les maresmes. Es passa pel pont de la Vidala amb pantalles d’observació per veure a banda i banda el braç d’aigua de l’estany. I seguint els camins i les indicacions arribarem a l’anomenat prat d’orquídies i a l’aguait de la Maresma. Un aguait des d’on es pot seure i veure darrere d’alguna de les seves finestretes flamencs, martinets o ànecs.

Des de la zona d’aparcament que hi ha al Centre d’informació també hi ha l’opció d’anar a la platja del Remolar. Un camí d’uns 500 metres, i paral·lel a la riera de Sant Climent, que arriba a la platja. Una zona protegida i que es pot observar des del mirador de Cal Francès.

Desfarem el camí per tornar al punt d’inici.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Itinerari fàcil i planer per l’Espai Natural Remolar-Filipines per realitzar amb nens petits.

Comarca: Baix Llobregat

Municipi: Viladecans

Punt de sortida: Pàrquing exterior del Remolar

Distància: 5 Km

Durada: 1,5h (d’anada i tornada)

Dificultat: Baixa

Tipus de ruta: lineal

Edat recomanada: a partir de 3 anys

Un apunt: dins l’estany de la Vidala és fàcil veure tortugues d’aigua prenent el sol.

Localització en el mapa

NOTA: Les edats proposades en aquestes rutes estan basades en la distància, el desnivell, la dificultat (baixa, mitjana o alta) i en la nostra experiència. Cada nen o nena té el seu ritme i les seves característiques psicomotrius.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *