EXCURSIONS,  ITÀLIA

De Ciampedie a Gardeccia amb nens: el camí del bosc

Quin gust tenen les muntanyes? Un, dos, tres telecadires. Un mirador. Una zona de jocs. Un cérvol fet de mentida. Un gran marc buit en forma de cor per posar-te a la foto. Un refugi. Unes taules de fusta. Un menú penjat a la paret. Un prat verd. Un bosc. Rètols pintats de blanc i vermell en forma de fletxa. Una, dues, tres rutes. Quina és la nostra? Un caminet. Un altre. “On soc?” Jugo a amagar-me “On soc?” Aquí no em trobaran. “On soc?” Sempre em troben. Al final d’un dels camins, un refugi vell i abandonat. Ja hem arribat? Més rutes. Més camins. Més bosc. Més “A veure si em trobeu”. Grups de persones fent pícnic. Excursionistes que venen. Excursionistes que van. Excursionistes que venen i van. Dos refugis. I un tall de pastís Sacher. Un tros pastís Sacher recobert de xocolata negra i amb una mica de melmelada. Al voltant, muntanyes i més muntanyes.

“Mira a munt”, em diu el pare. Quan ets petit sempre has de mirar a munt per veure les coses. Tot és més a munt. I aquí tot és molt a munt. Molt a munt. I alço la mirada i veig roques en forma d’agulla. En forma de cresta. En forma de torres. Són les Torres Vajolet.

Quin gust tenen les torres Vajolet? Les Torres Vajolet tenen gust a Sacher. Gust a xocolata negra amb melmelada.

El ventall d’opcions d’excursions fàcils per fer en família a les Dolomites és molt ampli. Hi ha una infinitat d’itineraris pensats per a ser passejats sense pressa i sense cap mena de dificultat. La ruta que enllaça l’Altiplà de Ciampedié amb el Refugi de Gardeccia és una d’aquestes opcions. Una ruta enmig de boscos, i sota la mirada de les conegudes Torres Vajolet, que es troba al cor d’una de la valls més boniques de la regió, la Vall di Fassa.

La Vall di Fassa, al nord-est de la regió de Trentino, és una de les valls més visitades de les Dolomites. Una vall farcida d’excursions, com la caminada per la vall de San Nicolò, envoltades per alguns dels massissos més importants de les famoses “muntanyes pàl·lides”: La Marmolada, el Grupo Sella, el Grupo Sassolungo i el Grupo Sella, el teló de fons de l’excursió entre Ciampediè i el refugi de Gardeccia.

El refugi de Ciampediè és el punt de partida de moltes excursions i travesses pel Catinnaccio. En aquesta zona es poden trobar itineraris per a tots els gustos i nivells, des de principiants a experts alpinistes. I de totes aquestes opcions hi ha l’anomenat “Sentiero della Foresta”, una passejada ideal per a fer en família.

De totes les opcions, l’excursió de Ciampedie a Gardeccia és una de les rutes més fàcils i panoràmiques de la Vall di Fassa. Una passejada familiar per a descobrir un racó més d’aquestes Dolomites.

Ciampedie: com arribar-hi

Ciampedie és el punt d’inici d’aquesta excursió. Un altiplà que es troba a 2000 metres d’altitud a la Vall di Fassa.

A aquest altiplà s’hi pot pujar en funicular, des de Vigo di Fassa, o en telecadires, des de Pera di Fassa. Amb el telefèric de Vigo di Fassa (Vich) es pot arribar en pocs minuts a Ciampedìe (1.998 m), un altiplà enmig del bosc amb una vista magnífica dels Dolomites de Fassa. 

Si l’opció de pujar a aquest altiplà és des de Pera di Fassa, una poblacions de la Vall d Fassa que es troba a 1.326 metres d’altitud, cal agafar els tres trams de telecadires. Ideal per aquells que no tenen pressa i volen gaudir del paisatge un dia assolellat assegut dalt d’un telecadira.

Ciampedie: on aparcar

Qui viatja dalt d’una autocaravana o una camper (com és el nostre cas), l’opció de pujar a Ciampediè és Pera di Fassa. A l’estació dels telecadires hi ha una gran zona d’aparcament preparada per a rebre tot tipus de cotxes.

De Ciampedie a Gardeccia: pas a pas

El punt de partida d’aquesta caminada és Ciampediè. Un altiplà que es troba al cor de la Vall di Fassa i que és un dels millors miradors de la vall. Un cop dalt hi ha activitats pels més petits i moltes opcions de rutes familiars.

Les tres rutes familiars i temàtiques que surten de Ciampedie són:

Te coa de la Schieràtola (al cau de l’esquirol) és caminada còmoda i fàcil de 45 minuts, apta per a tothom, per l’altiplà de Ciampedie. Pel camí hi ha vuit taules pintades a mà amb textos descriptius de l’hàbitat i els hàbits d’aquest animalet tan simpàtic.

El Camí de les Llegendes és un camí forestal de Pian Pecei a Gardeccia, on es poden trobar resums d’algunes llegendes ambientades al Catinaccio Rosengarten i vinculades a la tradició ladina

I, finalment, l’anomenat Sentiero della Foresta , la ruta que vam realitzar nosaltres.

El Sentiero della Foresta és un itinerari temàtic dedicat a la natura d’alta muntanya. Vint-i-quatre petits tòtems d’informació es van trobant al llarg del camí núm. 540, marcat amb senyals pintades de color blau, que porta des de l’alçada del Ciampedie fins a Gardeccia. Cada panell revela una curiositat sobre l’entorn dolomià i els animals que habiten els boscos de Vigo.

El paisatge de muntanya, l’arbre i l’aigua, les muntanyes i les roques, les arrels dels arbres, el món del bosc, el silenci i els sons dels bosc, l’edat dels arbres… són algunes de les temàtiques donades en cada un dels plafons informatius que es van trobant en el camí.

Abans d’arribar al refugi Gardeccia, hi trobem l’antic Rifugio Catinaccio. I a poca distància d’aquest refugi abandonat, s’arriba a Gardeccia, dins la preciosa vall de Vajolet i sota les parets del Catinnaccio.

És temps de descansar i de menjar un tros dels pastissos tradicionals, una Strudel.

Des de Gardeccia es pot allargar l’excursió fins els refugis de Vajolet i Preuss i poder veure de més a prop les conegudes Torres Vajolet.

Per arribar-hi cal seguir el sender 546, una ruta de més d’una hora de pujada d’un nivell positiu de 250 metres.

Nosaltres vam voler fer una part del tram. Un camí rocós i d’una bellesa estranya que ens va permetre veure com penjava el refugi de Preuss sota la mirada de les grans agulles. Una imatge final abans de desfer el camí de tornada.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Passejada fàcil, planera i panoràmica sota els peus del Catinnaccio i dedicat a la natura d’alta muntanya.

Regió: Trentino, Dolomites (Itàlia)

Municipi: Vigo di Fassa (Val di Fassa)

Punt de sortida: Ciampedié

Distància: uns 6 Km.

Durada: unes 2h. 30min. (amb parades i sense pressa)

Dificultat: Baixa

Tipus de ruta: lineal

Edat recomanada: a partir de 3 anys

Un apunt: aquesta ruta és apte per a poder-la fer en cotxet de trekking.

El nostre viatge: ruta en camper per les Dolomites.

De Ciampedie a Gardeccia: en el mapa

NOTA: Totes les excursions publicades en aquest blog les hem fetes en família. Les edats proposades en aquestes rutes estan basades en la distància, el desnivell, la dificultat (baixa, mitjana o alta) i en la nostra experiència. Cada nen o nena té el seu ritme i les seves característiques psicomotrius.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *