BARCELONA,  EXCURSIONS,  RACONS

El Delta del Llobregat amb nens

«Ens movem a poc a poc. L’avió que tenim davant ens obre el camí per la pista. Un darrere l’altre. En fila índia. Seguint una línia enmig de l’esfalt. Els motors cada vegada fan més soroll. Cada vegada més soroll. “Ruuuuummmmmmmm…” L’avió accelera amb foça davant d’una autopista sense cotxes. Molt ràpid. Més ràpid. El meu cor també va ràpid. Molt ràpid. Les rodes deixen de tocar el terra. Ens estem enlairant! L’inici d’un nou destí que ens espera. I seguim enlairant-nos. Amunt. Cada vegada més a munt. I jo miro per la finestra. Ho vull veure tot des de dalt del cel. Com un ocell. I tot é cada vegada més petitó. Una platja, unes cases, uns camps, uns camins i un riu. “Mare… què és això que es veu?” És un delta. És el delta del riu Llobregat.»

El Delta del Llobregat és la segona zona humida més gran de Catalunya, darrere del Delta de l’Ebre. Una extensa plana que ocupa la part sud de la comarca del Baix Llobregat i que representa un mosaic de paisatges on els espais naturals destaquen pel seu valor ecològic i paisatgístic.

Els Espais Naturals del Delta del Llobregat són una xarxa d’espais protegits que pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat. Hi podem trobar diferents ambients naturals: la part final del riu Llobregat, llacunes i aiguamolls, pinedes litorals sobre dunes i platges verges.

A peu, i en alguns trams en bicicleta, podem conèixer la gran diversitat biològica que alberga el Delta del Llobregat. Rutes ben senyalitzades, camins en un terreny pla, miradors, guaites, aiguamolls, cases abandonades i plenes d’història… són alguns dels atractius que ens ofereix aquest Delta.

Els Espais Naturals del Riu formen un espai protegit de gran importància a la desembocadura del riu Llobregat.

Hi podem trobar una gran varietat de paisatges: jonqueres, prats humits, pinedes, canyissars, estanys litorals i, al final de tot, a tocar del mar, una platja protegida. I per conèixer aquest entorn, tres rutes marcades que ens endinsen al Delta.

L’inici dels tres itineraris, i on podem deixar el cotxe, és el pàrquing de Cal Tet. Un pàrquing gratuït, amb zona de pícnic i parc infantil.

Uns plafons explicatius amb mapes del Delta ens informen dels tres itineraris que podem realitzar. El primer, el més curt, són tres quilòmetres de ruta i d’una hora de durada. Aquest itinerari surt del punt d’informació fins l’observatori del Sabogal. El segon amplia el recorregut del primer fins arribar al final de la desembocadura. I el tercer itinerari, d’unes tres hores de durada, passa per les antigues construccions de control marítim.

Espais Naturals del riu Llobregat: Itinerari 1

Aquesta és la ruta més curta de les tres proposades. El punt de sortida és el Centre d’Informació de l’Espai Natural del Riu. I el Mirador de Cal Lluquer el primer dels miradors per aconseguir una perspectiva alçada de l’espai del Delta.

Seguint les indicacions i el camí del riu s’arriba fins la Torre de Cal Malet. Una ruta enmig de joncs i canyissars. La primera de les rutes s’endinsa direcció sud, deixant el riu i direcció a l’aguait del Sabogal, on coincidirem amb l’itinerari 2 que ve de l’estany de l’Arana. L’aguait del Sabogal és un dels racons més especials de la ruta i des d’on es pot veure l’estany de Cal Tet. Un lloc excepcional per a poder observar aus aquàtiques: oques salvatges, cabussons emplomallats, morells cap-roigs…

La ruta segueix per jonqueres i camps humits. En un dels camps, el tancat de la marina de Cal Nani, s’hi ha introduït un ramat d’eugues que hi pasturen.

La ruta s’acaba on s’havia començat, al Centre d’Informació.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Itinerari fàcil i planer pel marge dret del riu Llobregat per realitzar amb nens petits.

Comarca: Baix Llobregat

Municipi: el Prat de Llobregat

Punt de sortida: Pàrquing de Cal Tet

Distància: 3 Km

Durada: 1h 30min

Dificultat: Baixa

Tipus de ruta: semicircular

Edat recomanada: 3 anys

Un apunt: tot i que és una ruta que no es pot fer en bicicleta, sí que es deixa fer amb cotxets.

Espais Naturals del riu Llobregat: Itinerari 2

L’itinerari 2 és l’opció ampliada de la ruta 1. Un itinerari  d’uns cinc quilòmetres, fàcil i ben senyalitzat passant per miradors i guaites. El camí a seguir és el de la desembocadura del riu, fins arribar al seu final, al mar. Al costat de la platja de l’Arana hi ha la torre de la desembocadura, el mirador des del qual podem resseguir el litoral del Delta.

Desfent part del camí i seguint les indicacions anirem a parar a dues casetes d’aguaits: l’aguait de Cal Tet i l’aguait del Sabogal. Les dues casetes estan preparades per seure en un dels bancs de fusta i observar la fauna de l’estany de Cal Tet a través dels finestrons. L’estany és un paradís per la fauna. Hi viuen peixos, amfibis i moltíssims ocells. Als voltants de l’estany trobem prats humits, jonqueres i un important cinturó de canyís i boga. Pel camí principal, i coincidint amb la part final de l’itinerari 1, arribem al Punt d’Informació. Final de la ruta.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Itinerari fàcil i planer per la riba dreta del riu Llobregat fins arribar a la desembocadura del riu i passant per dues casetes de guaites.

Comarca: Baix Llobregat

Població: el Prat de Llobregat

Punt de sortida: Pàrquing de Cal Tet

Distància: 5,2 Km

Durada: 3h (pujant als miradors i observant els ocells a les guaites)

Dificultat: Baixa

Tipus de ruta: semicircular

Edat recomanada: 4 anys

Un apunt: ruta recomanada per introduir-se a l’apassionant món de l’observació d’aus. No us deixeu els binocles!

Espais Naturals del riu Llobregat: Itinerari 3

Aquest itinerari també és un itinerari pla, però a diferència dels dos anteriors, part de la ruta passa pel costat de camps de conreu i de canals agrícoles.

Seguint el marge dret del canal de la Bunyola, i enmig dels camps de conreu, podrem observar estornells, garses, puputs. Dins del canal els protagonistes són els ànecs, les polles d’aigua, les tortugues, serps d’aigua i alguna granota. El Camí arriba al litoral, a la torre de la Bunyola. Un mirador des d’on es pot observar la platja de ca l’Arana i dels Carrabiners. El valor natural d’aquestes platges es manté perquè és un espai protegit. Creuant el pont de la Bunyola arribarem a l’antiga caserna dels Carrabiners i a l’enigmàtic mirador del Semàfor. Desfarem part del camí per seguir les indicacions de l’itinerari i les marques del GR 270, el camí del Llobregat. El mirador de Cal Teta mig camí, serà la finestra oberta per observar els ocells aquàtics de l’estany de Cal Tet. L’itinerari finalitza al Punt d’Informació, des d’on podrem tornar al pàrquing.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Itinerari pla, amb un interès paisatgístic i històric, que ressegueix el camí de la Bunyola fins als edificis de Carrabiners i Semàfor.

Comarca: Baix Llobregat

Població: el Prat de Llobregat

Punt de sortida: Pàrquing de Cal Tet

Distància: 4,6 Km

Durada: 3h (pujant als miradors i visitant els edificis històrics)

Dificultat: Baixa

Tipus de ruta: semicircular

Edat recomanada: 4 anys

Un apunt: Aquesta ruta es pot fer a ritme de pedal, i hi ha aparcabicicletes a tots els punts d’interès .

NOTA: Les edats proposades en aquestes rutes estan basades en la distància, el desnivell, la dificultat (baixa, mitjana o alta) i en la nostra experiència. Cada nen o nena té el seu ritme i les seves característiques psicomotrius.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *