FRANÇA

Aiguille du Midi amb nens: més a prop del cel

“Un, dos, tres, quatre, cinc…” Pugem molt a munt i jo vull comptar el temps. Ho faig fluixet, com si el ritme del telefèric el marqués jo. “… sis, set, vuit, nou…” Al meu voltant, un grup de nois vestits d’excursionistes, amb el nas torrat pel sol i unes motxilles molt grans. “Què hi portaràn?”

Un dels nois em senyala la punta del cim on estem a punt d’arribar. És l’AIGUILLE DU MIDI.

Dalt de l’Aiguille di Midi el cor va més ràpid. “Crec que em tremolen les cames”, li dic a la mare després de passar per una passarel·la que ens passeja per sobre un paisatge vestit de blanc.

El sol va sortint, il.luminant amb força, darrere d’un dels cims.

Comença un nou dia. Avui comencem un nou dia més a prop del cel.

Chamonix, als peus de l’icònic Mont Blanc, és un fantàstic destí per als amants del turisme de muntanya. Per anar en família, també.

Des del mateix poble, o des d’algun dels municipis de la vall, hi ha una llarga llista d’excursions per a poder descobrir aquest racó dels Alps francesos. La gran infrastructura de telecadires i telecabines permeten contemplar els cims més coneguts des de ben a munt.

Pujar a l’Aiguille du Midi és, sens dubte, un imprescindible per a poder veure un dels millors espectacles de la natura des d’aquesta regió dels Alps.

Amb els seus 3.842 metres d’altitud, l’Aiguille du Midi és un dels símbols de la vall de Chamonix. Des de qualsevol punt d’aquesta zona dels Alps es pot veure aquesta elevació rocosa coronada per una torre que sembla voler senyalar el cel amb la seva agulla afilada.

I un cop dalt, l’Aiguille du Midi es converteix amb el millor mirador dels Alps, una talaia privilegiada des d’on s’hi pot contemplar, si els núvols ho permeten, la glacera de Le Geant, el cim del Mont Blanc en tota la seva bellesa i tota la carena de cims francesos, suïssos i italians vestits de blanc.

L'Aiguille du Midi: com arribar-hi

Des de la mateixa població de Chamonix, a 1.035 metres, surt un telefèric fins a l’Aiguille du Midi. En menys de deu minuts s’arriba a l’estació del Pla d’Aiguille. Una primera parada, a 2.317 metres d’altitud i a mig camí de l’objectiu final, que permet l’aclimatació a l’alçada abans d’emprendre l’últim tram fins arribar al cim.

Aquesta estació, davant una gran glacera, és una primera panoràmica del Mont Blanc i de les agulles rocoses veïnes.

Des del Pla d’Aiguille cal agafar un altre telecabina fins a l’estació superior, a 3.777 metres. Deu minuts més d’un viatge vertiginós i fascinant enmig de grans parets de roca i gel fins arribar al cim.

L'Aiguille du Midi: què s'hi pot fer

Només pel fet de poder estar tan a prop de la muntanya blanca i veure-la des de tota la seva magnitud, ja és un bon motiu per pujar a l’Aiguille de Midi. No ens cansaríem mai de mirar-la.

Però el cim del Mont Blanc, amb els seus 4.808 metres d’altitud, no és l’únic atractiu de pujar fins a l’Aiguille du Midi.

Un cop ets dalt, just quan es surt del segon telefèric, prens consciència del lloc on et trobes. Tots els miradors, el museu, les exposicions, les galeries… estan creats per a poder admirar la bellesa i la magnitud de l’entorn.

El tub, Le Pipe en francès, és la galeria de 32 metres que recorre al pic central de l’Aiguille du Midi. Una espectacular estructura de ferro adossada a la roca i que fa de pas per arribar a alguns dels miradors.

L’Espai Mont Blanc és un espai cobert de grans finestrals amb vistes al Mont Blanc du Tacul, Mont Maudit y al Montblanc.

L’Espai Vertical és el museu d’alpinisme més alt del món. Un museu que relata els moments més significatius de l’alpinisme. Seguir els passos de les primeres persones que es van aventurar a conquerir aquests cims o veure quin era el material utilitzat per aquests alpinistes són un atractiu pels més petits.

L’Espai històric és l’exposició retrospectiva de la construcció del telefèric i una exhibició de la seva impressionant maquinària.

Un ascensor puja a l’Espai Sommital, la terrassa del cim de l’Aiguille du Midi, a 3.842 metres i des d’on s’aconsegueix una panoràmica dels Alps francesos, suïssos i italians, amb el Mont Blanc com a protagonista de tot aquest teló natural.

Des d’aquest mateix nivell, el més alt de tots, també trobem el “Pas dans le vide”. Un balcó envidriat per cinc costats, una caixa de vidre dins dels núvols amb més de mil metres de caiguda sota els peus.

Des de dins d’aquesta estructura de vidre pots veure, com si fossis un ocell, la llengua de la Glacera de Bossons, el mar de neu gel i roques del cim del Mont Blanc i, de lluny, a sota, petitona, la població de Chamonix.

A més a més, i tot i que nosaltres ens vam quedar amb les ganes de fer-ho, existeix l’opció de passar a la banda italiana dalt del telefèric panoràmic Mont Blanc. Unes cabines que es passegen per sobre la glacera du Géant fins a Helbronner, a la Vall d’Aosta.

L'Aiguille du Midi: les nostres recomanacions

Pujar dalt de l’Aiguille du Midi és una experiència única per a qualsevol persona i a qualsevol edat. La immensitat del paisatge que t’envolta un cop ets dalt és un regal per a tots els sentits. El blanc, l’aire fred, el silenci.

Tot i que, normalment, costa iniciar el dia molt d’hora quan es va amb nens petits, és recomanable agafar el primer dels telefèrics, abans de les set del matí. És una manera d’assegurar el poder gaudir de la visita de l’Aiguille du Midi quasi sols. Són els alpinistes disposats a iniciar la seva aventura alpina els que es lleven d’hora; i pocs, els turistes, els que arriben a dalt de l’agulla per veure començar el dia enmig de tanta bellesa.

Tanmateix, pujar a l’Aiguille du Midi no és una activitat apte per a nens menors de tres anys i, tampoc, si es pateix vertigen.

Cal tenir present, també, que es puja a una altitud important, d’alta muntanya. És necessari dur roba d’abric, anar ben calçat, portar les ulleres de sol i protecció solar. Acostuma a bufar el vent. Una jaqueta paravent i amb caputxa és una bona opció.

A quasi quatre mil metres d’alçada és fàcil patir marejos o alguna de les conseqüències al mal d’alçada. Ara bé, la solució és fàcil: si els símptomes no volen marxar, només cal baixar a l’estació anterior i tot passa com per art de màgia.

L'Aiguille du Midi: l'excursió

Des de l’estació del Pla d’Aiguille, a més de dos mil metres d’altitud, hi ha l’opció de fer una petita excursió fins a l’anomenat llac Blau. Una ruta de poc menys d’un quilòmetre i mig que et condueix fins a una petita massa d’aigua als peus de les agulles de Chamonix. És una excursió recomanable, i que es pot fer perfectament en família, per estirar les cames després d’haver fet el cim.

Si es vol, el Pla d’Aiguille també és el punt de sortida d’una de les excursions clàssiques de la zona. És l’inici de l’excursió del Grand Balcon Nord fins a Montenvers i el Mer du Glacé.

L'Aiguille du Midi: un apunt

El telèferic de l’Aiguille du Midi està inclòs en el forfet Mont Blanc Multipass, la via de poder economitzar les activitats a la Vall de Chamonix.

Si es passa més d’un dia a la Vall i si es vol pujar a més d’un dels remuntadors, val la pena valorar l’opció de comprar aquest multi bitllet via telemàtica i triar el dia i hora que es vol pujar a aquest fantàstic balcó dels Alps.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *