ESPANYA,  FRANÇA

Ruta pels Pirineus amb nens

Natura. Improvisació. Desconnexió. Connexió. Ruta. Pirineus. Excursions. Activitats. Tranquil·litat. Descobrir. Redescobrir. Compartir.

Aquesta era part de la pluja d’idees que definien les vacances d’aquest estiu. Un estiu diferent. Un estiu per normalitzar una nova realitat. Un estiu amb ganes, un cop més, de connectar amb tot allò que ens aporta un viatge. Aquesta vegada, però, potser, amb menys expectatives. A menys quilòmetres de distància. Amb menys temps per preparar. Un viatge, però, que desitjàvem fer més mai.

Un regal. Un viatge sempre és un regal. I un viatge als Pirineus és el millor regal que ens podíem fer aquest estiu. Volíem fer una ruta en camper. Una ruta en camper pels Pirineus.

La nostra ruta

En aquesta ruta, com totes les que portem fent des que viatgem en família, ens hem adaptat al ritme de la més petita de casa. I ella, a nosaltres. Una ruta fàcil, circular, amb trams curts intentant no fer més de tres hores de conducció al dia, passant per llocs fets per badar i realitzant activitats en plena natura.

Tot i que la ruta per la Bretanya francesa o per Islàndia l’havíem fet dalt d’una autocaravana, aquesta vegada el format camper havia estat l’opció triada. Una opció que ens facilitava la mobilitat i l’accés a molts dels llocs on volíem arribar.

Aquesta ha estat la nostra ruta d’11 dies per una part dels Pirineus aragonesos, dels francesos, dels aranesos i dels catalans. Una ruta de poc més 1000 quilòmetres plena de pinzellades amb olor a verd.

Dia 1:  Aínsa

Dia 2:  Aínsa  – Valle de Pineta – Cañon de Añisclo – Broto

Dia 3: Broto – Valle de Tena – Col du Pourtalet – Vallée d’Ossau – Lac de Fabréges

Dia 4: Lac de Fabréges – estació d’esquí d’Artouste – petit train d’Artouste- Lac d’Artouste – Col d’Aubisque – Col du Soulor – Argelès-Gazost

Dia 5: Argelès-Gazost

Dia 6: Argelès-Gazost – Cauterets – Pont d’Espagne – Vallée de Gaube – Lac du Gaube – Gavarnie

Dia 7:  Gavarnie – Circ du Gavarnie – Gèdre – Héas

Dia 8:  Héas – Circ du Troumouse – Luz-Saint Sauveur – Col du Tourmalet – Col du Aspin – Vallée du Louron – Estació d’esquí de Val Louron

Dia 9:  Estació d’esquí de Val Louron – Col de Peyresourde – Col du Portillon – Bossòst (Aran Park) – Pla de Beret

Dia 10:  Pla de Beret – Port de la Bonaigua – La Guingueta d’Àneu – Llavorsí

Dia 11:  Llavorsí – final de la ruta

Què vam fer?

Saltar de pedra en pedra per passar d’una banda a una altra d’un riu, banyar-nos en un llac, passar un matí observant els cavalls en un prat verd, seguir les marques del GR per arribar a un salt d’aigua, observar el vol dels voltors, buscar tresors a la natura, mirar un cel fet d’estrelles.

Anar a la muntanya és això i molt més. I és que quan ens escapem a qualsevol racó dels Pirineus se’ns posen en marxa un munt d’estímuls. I això ens agrada.

A més a més, però, anar als Pirineus a l’estiu és trobar-te amb una llista encara més llarga de coses a fer. Qualsevol poblet, parc natural, estació d’esquí t’ofereix un munt d’activitats. Moltes d’elles són activitats per fer en família. Avorrir-se no és una opció.

Aquestes són algunes de les activitats que vam poder realitzar:

  • Passejar per les muralles d’Aínsa.
  • Fer una excursió fins los Llanos de la Larri (Valle de Pineta)
  • Circular pel Cañon de Añisclo.
  • Banyar-nos a les aigües de la Cascada del Sorrosal a Broto.
  • Veure el Valle de Tena des del mirador de Hoz de Jaca.
  • Pujar al telecabina del Lac de Fabréges (Vallé d’Ossau) i al telecabina du Puntas (Pont d’Espagne)
  • Pujar al telecadira de Gaube.
  • Viatjar dalt del petit tren d’Artouste.
  • Fer l’excursió del Lac Gaube.
  • Baixar pel tobogans d’aigua del càmping Les Trois Vallées a Argelès-Gazost i de la piscina municipal de Gèdre.
  • Fer la ruta a peu al circ de Gavarnie.
  • Passejar dalt d’un ase pel poble de Gavarnie.
  • Lliscar pel tobogan de trineus de Gèdre.
  • Fet petites rutes pel circ de Troumouse.
  • Donar de menjar a les cabres i a les marmotes al parc d’animals d’Aran Park.
  • Observar els ànecs des del Mirador de la Mollera d’Escalarre.
  • Banyar-nos a les aigües de la Noguera Pallaresa.

On vam dormir?

Cada vegada és més fàcil poder dormir a la Camper pel llocs on passes. Molts pobles tenen zones habilitades i la muntanya està ple de racons on poder dormir. Tanmateix, la normativa varia segons la comunitat on et trobes o el país per on viatges.

Sigui on sigui, viatjar en camper et regala moltes nits màgiques enmig de paratges únics.

Aquestes van ser les nostres:

Nit 1:  Aínsa. Just a l’entrada fortificada de la població d’Aínsa hi ha un pàrquing de pagament autoritzat per autocaravanes i que s’hi pot pernoctar de forma gratuïta.

Nit 2. Broto. Al mateix poble i al costat de la Cascada del Sorrosal hi ha un aparcament on són moltes les campers que decideixen fer-hi nit.

Nit 3: Lac de Fabréges. Amb vistes al llac i als peus de la petita estació d’Artouste hi ha una àrea per poder-hi passar la nit.

Nit 4 i 5: Argelès-Gazost. Vam decidir passar dues nits en el càmping Les Trois Vallées a Argelès-Gazost. Una pausa dins la ruta que ens va servir per gaudir d’una zona de piscines amb tobogans, parcs infantils, dutxes, rentadora per poder rentar la roba, conills passejant pel voltant i unes vistes a la Vall. Tot i que nosaltres no ho vam fer, des del mateix càmping pots accedir al Parc animalier des Pyrénées i pots llogar bicicletes per recórrer els 18 quilòmetres de via verda que connecta Lourdes amb Cauterets.

Nit 6: Gavarnie. Dins la zona de pagament i a un quilòmetre i mig del nucli de Gavarnie, hi ha una àrea d’autocaravanes en plena natura i envoltada d’un bonic paisatge.

Nit 7: Pàrquing de la Chapelle de Héas. Segurament ha estat, de les deu nits, el lloc més bonic on hem dormit. Sota el circ de Troumouse i al costat del riu Gave de Héas.

Nit 8: Estació d’esquí de Val Louron. Última nit a França i amb vistes a la Vall de Louron.

Nit 9: Pla de Beret. Són molts els campistes que decideixen passar la nit envoltats dels prats verds del Pla de Beret i acompanyat dels cavalls i de les vaques. Una nit sota les estrelles i un despertar amb el so de les esquelles.

Nit 10: Llavorsí. Tot i que a Rialp hi ha l’àrea d’autocaravanes i on molts campistes s’hi aturen per poder-hi pernoctar, vam decidir passar l’última tarda i nit en un petit i encantador càmping de Llavorsí. L’Aigües Braves ens va permetre acampar, descansar i accedir en un racó privilegiat de la Noguera Pallaresa per banyar-nos-hi.

Un comentari

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *