EXCURSIONS,  ITÀLIA

Alpe di Siusi amb nens: passejant per l’altiplà de les Dolomites

«A poc a poc i en silenci el telecabina puja fins un gran altiplà. A la meva boca, una dent menys. Avui m’ha caigut una altra dent. És la tercera dent que em cau. I pel forat se m’escapen els sons. “Alpe di TZuiTZi”, llegeixo en un dels rètols esquitxant algunes lletres. El silenci de la bombolla del telecabina s’ha convertit en el silenci d’un prat immens. En el silenci d’un paisatge fet de verd sota un cel blau enfarinat per mitja boira desgastada. Agafo aire. Vull retenir el moment. El lloc. La imatge que tinc al meu davant. Però avui un fil d’aquest aire se m’escapa pel forat que m’ha deixat la dent de llet. “Quantes dents tenen les persones?”, em pregunto.»

«El camí fa pujada i serpenteja enmig de prats, vaques i cavalls. Dues papallones juguen sobre una catifa de flors. I jo les segueixo amb la mirada. Flors grogues, flors morades. Més flors grogues, més flors morades. I un banc de fusta. “Seiem?”, proposa el pare. Seiem. Seiem per respirar el silenci de la natura. Seiem per mirar el present d’un dia que em va caure una dent.»

L’Alpe di Siusi, o Mont Sëuc en ladí i Seiser Alm en Alemany, és un bonic altiplà del Tirol del Sud, a la part occidental de les Dolomites. Un altiplà que es troba a una altitud entre el 1.680 metres i els 2.350 metres sobre el nivell del mar. I s’estén per cinquanta-dos quilòmetres delimitat per la Val Gardena al nord, el Grup Sassoluno al nord-est i el massís Sciliar al sud-est.

Les seves característiques fan d’aquest altiplà un dels racons més visitats d’aquesta part dels Alps italians.

Alpe di Siusi és sinònim de natura. Camps de vaques pasturant, granges, cavalls, aire net, muntanyes de fons i camins. Molts camins per passejar per la seva immensitat de prats verds, camps de pastures i muntanyes que fan de miradors.

A l’Alpe di Siusi, l’altiplà més gran d’Europa, hi ha uns 450 quilòmetres de senders, per a tot tipus d’excursionistes, des dels més fàcils i planers als més difícils i per experimentats enmig d’una natura exhuberant.

Alpe di Siusi: com arribar-hi

L’altiplà de l’Alpe di Siusi es troba a la part occidental de les Dolomies, proper a la població de Castelrotto/Kastelruth. Per arribar a la zona de Compaccio/Compatsch, l’epicentre turístic de l’Alpe di Siusi i des d’on surten gran part de les rutes senderistes, existeixen diferents opcions:

Si es vol pujar fins dalt de l’altipà en cotxe, s’ha de tenir present que s’entra dins d’un parc natural amb restriccions de transit. Durant la temporada alta no es pot accedir amb el vehicle propi. L’accés queda tancat de les 9h. del matí a les 17h. de la tarda, a excepció si tens alguna reserva d’hotel a la zona. Dalt de Compaccio/Compatsch hi ha aparcament de pagament.

També existeixen autobusos que pugen fins la zona de Compatsch. Cal consultar-ne els horaris i els preus a les pàgines oficials de l’estació.

La tercera opció a l’hora de pujar a l’Alpe di Siusi, i per la que vam optar nosaltres, és amb telecabina. Un telecabina que surt de l’estació que hi ha al poble de Siusi Allo Sciliar/Seis Alm Schlern, a uns vint quilòmetres d’Ortisei, a la Val Gardena.

És important consultar la previsió meteorològica i els horaris i preus actualitzats del telecabina del Seiser Alm abans de pujar a l’altiplà.

En aquesta estació hi ha una gran àrea d’aparcament. És gratuït. I, com vam fer nosaltres, s’hi pot pernoctar si es va en una camper.

Alpe di Siusi: pas a pas

A l’estiu hi ha molts excursionistes que pugen a l’Alpe di Siusi per fer alguna de les seves rutes senyalitzades. Moltes d’aquestes rutes són fàcils i no suposen cap dificultat a l’hora de fer-les. Un atractiu més per a moltes famílies que busquen en aquest altiplà excursions aptes per fer amb els més petits de casa.

Una d’aquestes excursions és la coneguda com a Giro del Bullaccia. Una ruta circular al voltant de la muntanya del Bullaccia, Puflatsch en alemany. Una muntanya que amb els seus 2.174 metres d’altitud permet que la ruta passi per miradors meravellosos i amb bancs de fusta per seure-hi i gaudir d’unes vistes excel·lents de tot l’entorn. Aquesta ruta, d’uns 10 quilòmetres de distància, segueix els senders PU i 14. Una ruta entre prats i refugis de muntanya, passant pels refugis Bullaccia (1.959 metres) i Arnika (2.054 metres).Un dels seus atractius és arribar al mirador de la creu, l’anomenada “WetterKreuz”. Des dels seus 2.130 metres es pot veure els pobles de Castelrotto i Laion, la Vall d’Isarco i l’Alp Marinzen. El camí continua pel Banc de les Bruixes, un antic lloc ocult on diu la llegenda que les Bruixes Sciliar es reunien per celebrar els seus rituals, i acaba on havia començat.

La nostra ruta, la que vam decidir fer, és una variant de la volta al Bullaccia. Una opció més curta, també circular, fent part de la volta a la muntanya, passant per refugis i arribant a la plataforma panoràmica de l’Alpe di Siusi des d’on es poden veure més de cinquanta cims de tres mil.

El punt de partida de la nostra excursió és el mateix de la ruta circular del Bullaccia: l’estació de Compaccio, Compatsch en alemany, a 1.850 metres. A la sortida de l’estació de muntanya del telefèric Siusi-Alpe di Siusi hi ha un gran mapa de l’altiplà amb totes les rutes marcades. El nostre objectiu: seguir el sender 14 (PU) fins a l’estació Bullaccia. Es gira a l’esquerre, cap al nord-oest, passant pel costat d’una granja, d’un hotel-restaurant i per camps de cultiu. A la nostra esquerre, el Sciliar.

Després de pujar el camí de terra i abans d’arribar a una bifurcació del camí, es troba el primer dels bancs per seure. És un gran mirador amb el Sciliar com a protagonista, una muntanya de 2.450 metres i que forma part d’un dels telons de fons d’aquest altiplà. Seguint els pals indicadors, deixem el sender PU a l’esquerre i seguim el camí número 14. Un bonic camí panoràmic que serpenteja entre prats de muntanya, cavalls, vaques, cabanes i moltes flors. A 2.100 es troba el refugi Bullacia-Puflatsch i l’estació del telecabina que duu el mateix nom. Una gran cabana de fusta d’estil tirolès amb servei de restaurant. La seva terrassa, un bon lloc per fer parada i gaudir de les vistes. Hi ha qui menja, hi ha qui beu un Spritz i hi ha qui pren el sol estirat en alguna de les seves tumbones. Al costat, un parc infantil. I unes cabretes alpines preparades per deixar-se tocar. Què més es pot demanar?

A pocs metres, i fent pujada, hi ha la plataforma panoràmica de l’Alpe di Siusi, l’Engelsrast.

Des d’aquest mirador es poden veure cinquanta-tres muntanyes de més de 3.000 d’alçada. Un mirador format per una plataforma de 365 graus on queden marcats i senyalitzats aquests cims. Si el dia és clar i ho permet, es poden identificar tots.

Des del Refugi Bullaccia-Puflatsch, direcció sud, surt un camí que fa baixada que passa pel refugi Tschötsch. Una via directa i amb vistes a l’altiplà que enllaça amb el camí inicial i que tanca la circular.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Passejada circular i fàcil entre cabanes de fusta, refugis, vaques, prats i miradors per veure l’altiplà més gran d’Europa.

Regió: Tirol del Sud, Dolomites (Itàlia)

Lloc: Alpe di Siusi/ Seiser Alm

Punt de sortida: l’estació de Compaccio/Compatsch, a 1.850 metres

Itinerari: Compaccio/Compatsch – refugi Bullacia-Puflatsch – plataforma panoràmica de l’Alpe di Siusi – refugi Tschötsch – Compaccio/Compatsch

Distància: 4 Km

Durada: mig matí (amb parades, pícnic i sense pressa)

Dificultat: Baixa

Tipus de ruta: Circular

Edat recomanada: a partir 3 anys

Un apunt: Si es va amb nens petits, hi ha l’opció de fer la ruta d’anada i tornada pel mateix camí amb cotxet. És una ruta apte per poder-ho fer, camins amples i gran part pavimentats. A més a més, pels que no volen caminar, hi ha l’opció de pujar en telecadira fins a l’estació de Bullacia-Puflatsch i gaudir de les seves meravelloses vistes.

El nostre viatge: ruta en camper per les Dolomites

Alpe di Siusi: el mapa

NOTA: Totes les excursions publicades en aquest blog les hem fetes en família. Les edats proposades en aquestes rutes estan basades en la distància, el desnivell, la dificultat (baixa, mitjana o alta) i en la nostra experiència. Cada nen o nena té el seu ritme i les seves característiques psicomotrius.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *