EXCURSIONS

Passejada de tardor amb nens: el camí a les Roques encantades

«Per què serveix la boira? Passo la mà pel vidre del cotxe. Però no aconsegueixo treure el núvol espès que no em deixa veure el paisatge. Tot és blanc quasi gris. O gris quasi blanc. Però… per què serveix la boira? La mare intenta explicar-me què és. Em diu que és un fenomen de la natura com la pluja, la neu o el vent. Jo segueixo mirant i buscant entre tanta espessor alguna cosa, alguna forma, alguna imatge. Tot segueix blanc quasi gris. O gris quasi blanc. Per què serveix la boira? Entrem dins de la boca d’un túnel. Miro enrere. La boira no pot entrar. S’ha quedat fora. I ara tot ressona. Dins la muntanya tot ressona. Un, dos, tres, quatre… quasi cinc quilòmetres de túnel. Ja veig el final. Ja s’acaba. O comença? Ja sortim. I tot és groc, verd, taronja, marró i un cel d’un blau intens. Aquest túnel és màgic. No hi ha boira. Hi ha un paisatge de tardor que no es vol amagar. Que no té vergonya.

Per què serveix la boira? Ja tinc la resposta. La boira serveix per amagar aquells paisatges que no es volen deixar veure.»

Els paisatges de tardor són màgics. Els seus colors, la seva llum. Hi ha molts llocs on poder trobar aquesta màgia. Les Roques encantades, a la Garrotxa, és un d’aquests llocs.

Situades en un punt on convergeixen les comarques de l’Osona, la Selva i la Garrotxa, en el cor del Collsacabra, es troba una de les passejades de tardor per fer en família: el camí a les Roques encantades.

El Collsacabra és un paradís per als amants de la natura i per a la practica del senderisme. A la tardor tot es transforma en els colors intensos del taronja, del groc, del marró. I els boscos de fulla caduca creen un espectacle natural que captiva a grans i a petits. Les fagedes són les més buscades, sent el faig l’arbre més característic durant aquesta estació.

Les roques encantades és l’objectiu final d’una excursió on la màgia de la tardor és la protagonista. Un bosc encantat, una fageda pintada de taronja, una catifa de fulles que fan crec-crec i unes roques gegants i recobertes de molsa. Aquests són alguns dels ingredients d’una de les millors passejades de tardor per fer en família. Una excursió fàcil d’uns cinc quilòmetres, d’anada i tornada, per un recorregut ben indicat i de fàcil accés.

Com arribar-hi

El punt d’inici d’aquesta excursió és el Santuari de la Salut. Un dels miradors de la Garrotxa que es troba a la part oriental de l’altiplà del Collsacabra, a 1.028 metres d’altitud, davant del poble de Sant Feliu de Pallerols. Si venim de Vic per la C-37, passant pel túnel de Bracons, cal agafar la carretera C-153 direcció a Rupit. Una carretera que puja al Coll de Condreu des de la seva cara nord. En un dels revolts, a mà dreta, hi trobarem el senyal del Santuari de la Salut.

Una carretereta estreta ens condueix fins al Santuari i on es pot aparcar el cotxe. Al costat del Santuari hi ha el restaurant i l’hostatgeria de La Salut. Des de la balconada es pot tenir una de les millors panoràmiques de les Gavarres, de la vall d’Hostoles, de la de Bianya, de l’Alta Garrotxa i, fins i tot, dels Pirineus, amb el Canigó i el Puigmal nevats.

Per iniciar l’excursió a les Roques encantades cal passar per sota l’arc que hi ha a l’esquerre del Santuari. I uns plafons informatius ens indiquen l’inici de la ruta.

Pas a pas

La tardor és la protagonista d’aquesta ruta. Volem gaudir dels seus colors, de la seva olor, de trepitjar fulles. I durant gran part dels cinc quilòmetres d’anada i tornada ho podrem fer.

Després de passar per sota l’arc del Santuari, a mà dreta, hi ha el primer dels indicadors a les Roques Encantades. S’inicia la ruta enmig del bosc per un camí ample i pedregós. Fa pujada, però sense cap dificultat. Cal seguir el sender fins arribar al primer bosc de fulla caduca. Les marques de pintura groga acompanyen la ruta. És divertit anar-les trobant. A cada bifurcació, un indicador. No hi ha pèrdua. Es segueix per l’antic camí ramader del Collet de l’Arç al Coll de Condreu. La pujada és suau. Un camí fàcil. Es passa per un bosc de bedolls i s’arriba a una tanca metàl·lica. Un cop s’ha passat la tanca, es creuen uns prats de pastura. En aquest punt convergeixen les comarques de l’Osona, la Garrotxa i la Selva. És el Pla d’Armadans, a uns 1.100 metres d’altitud. Darrere nostre, de lluny, unes vistes precioses d’un Pirineu nevat.

Seguim el camí que passa entre els camps de pastura fins arribar a una gran fageda. La tardor pren tota la força en aquest bosc. Un terra ple de fulles seques, arbres pintats de groc i taronja, cabanes fetes de fusta.

Ens endinsem cap a la màgia de la tardor, cap a la màgia de les Roques encantades. Un conjunt de pedres cobertes de molsa al mig del bosc. La imaginació dels més petits es posa en marxa fent que les formes de les roques es converteixin en castells, amagatalls de follets o fades.

Un plafó explica la llegenda que acompanya aquest racó tan ple de màgia.

Explica la llegenda que antigament hi havia un dimoni que vivia en aquests boscos. Els habitants de la comarca tenien por de les malifetes d’aquest personatge. Els dies que estava enfadat tirava roques muntanya avall fins arribar a les cases dels vilatans de Sant Feliu de Pallerols. La gent estava preocupada i va demanar ajuda. Un àngel va baixar del cel, va fer fora el dimoni i va encadenar les roques. Des de llavors que, en aquest racó de bosc, hi viuen bruixes, fades i follets que han fet de les roques el seu espai de màgia, de rituals i encanteris.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Ruta fàcil, curta i canviant per fer en família. És una ruta familiar, sobretot, per tota la màgia que l’envolta. Abans de fer-la és recomanable preparar l’imaginari infantil per l’encant del lloc: la llegenda, els misteris, els personatges dels follets, les fades i les bruixes.

Comarca: Garrotxa (Osona)

Municipi: Sant Feliu de Pallerols

Punt de sortida: Santuari de la Salut

Distància: 5 Km

Durada: 1h i 30 min.

Dificultat: baixa

Tipus de ruta: lineal (d’anada i tornada)

Edat recomanada: a partir 3 o 4 anys

Un apunt: el millor mes per gaudir dels colors de la tardor en aquesta ruta és el mes de novembre. Tanmateix… l’encant i la màgia d’aquesta excursió es troba durant tot l’any.

Localitzador en el mapa

NOTA: Totes les excursions publicades en aquest blog les hem fetes en família. Les edats proposades en aquestes rutes estan basades en la distància, el desnivell, la dificultat (baixa, mitjana o alta) i en la nostra experiència. Cada nen o nena té el seu ritme i les seves característiques psicomotrius.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *