GIRONA,  RACONS

Naixement del riu Ter: el camí de l’aigua

“Hi havia una vegada…”. La mare m’explica el conte d’un riu. Diu que tots els rius tenen la seva història. Tenen un inici i un final. Els rius acostumen a néixer a les muntanyes. D’un brollador, d’una font, del desglaç de la neu o del gel. Un sortint d’aigua petit. Petitó. I va creixent. I creixent. Hi ha moments de la seva història que va ràpid. D’altres, més tranquil. I cada vegada es va fent més gran. I un dia, el riu s’acaba. Com un conte. Els contes tenen un final. Els rius, també. S’acaben quan deixen de ser rius per abraçar-se amb l’aigua del mar.

Aquesta és la història del naixement d’un riu. La història del naixement del riu Ter. Un riu que va decidir néixer en un petit racó dels Pirineus. I que jo vaig voler veure…

On neix el riu Ter?

Veure d’on neix un riu és una bona excusa per fer una excursió als Pirineus en família. És una motivació més perquè els més petits de la casa caminin per molts dels racons d’alta muntanya.

El riu Ter neix dins la vall de Carlat, al fons de la vall de Camprodon, al terme municipal de Setcases, al Ripollès.

Enmig de paisatge d’alta muntanya el brollador del riu Ter es troba a Ulldeter, a uns 2.400 metres d’altitud, al peu d’un antic circ glacial que està delimitat pels cims del Gra de Fajol, el Pic de la Dona i els Bastiments.

Excursió amb nens

Aquesta és una excursió del camí de l’aigua. Una excursió fàcil seguint el curs del riu Ter, quan encara és només un rierol, fins trobar-ne el seu brollador. El seu naixement.

L’inici d’aquesta excursió es troba situat al pàrquing que hi ha a l’últim revolt abans d’arribar a l’estació d’esquí de Vallter2000. En aquest revolt hi ha un petit sender que puja fins al refugi d’Ulldeter. Per arribar fins aquí, hem passat per Camprodon direcció a Setcases. I un cop hem passat el poble, hem agafat la carretera que porta a l’estació d’esquí.

Després d’aparcar el cotxe i amb les motxilles a l’esquena, es comença a pujar pel caminet que surt del revolt i des d’on ens indica l’inici de la ruta amb un rètol on apareix el nom d’Ulldeter. Una pujada d’uns trenta minuts fins al refugi que segueix les marques del GR i els curs del riu com baixa. Pi negre, roques, petits salts d’aigua, marques blanques i vermelles, arrels que volen sortir de sota terra, arbres secs de formes fantasmagòriques i un pont fet de fusta que passa per sobre d’unes aigües que una estona més tard veurem néixer.

A 2.221 metres d’altitud trobem el refugi d’Ulldeter. Agafem forces i bevem aigua. Situat a la falda del Gra de Fajol, aquest refugi és el punt de partida de moltes rutes de muntanya.

Després d’aquesta petita parada, seguim pujant pel camí marcat, enmig del verd dels prats, direcció al coll de la Marrana. És el GR-11. Seguim pujant fins coincidir amb una pista d’esquí alpí. Uns metres més a munt, i deixant la pista, caminem fins arribar a un barranc des d’on remuntarem les aigües del Ter. Alcem la vista i veiem córrer tres cabirols. Quin moment tan màgic! Quan el pendent es suavitza es veuen a la dreta unes runes. Són les restes del refugi antic d’Ulldeter. Les runes del que un dia va ser el primer refugi de muntanya de l’Estat.  Uns metres més a munt, sota el pic de Bastiments i direcció al Coll de la Marrana trobem un rètol, a 2.316 metres, que ens informa que és el lloc on neix el riu Ter. Un riu que neix de dins les muntanyes.

Una llegenda

Quan anem d’excursió intentem explicar històries dels llocs per on passem. El naixement del riu Ter ja té la seva pròpia llegenda plena de màgia.

«Segons la llegenda, un estiu molt sec, un vell va trucar la porta d’una cabana de pastor per demanar aigua. El pastor, en comptes de guardar-se-la per ell, tot i que bona falta li feia, n’hi va donar de bon grat. Era una aigua que havia hagut d’anar molt lluny per aconseguir-la. En recompensa a aquest acte altruista, el nouvingut li va donar una ampolla d’aigua inexhaurible.

Un dia, el pastor va perdre l’ampolla enmig d’una tartera i, com que no ha deixat mai de rajar, aquest és l’origen de les fonts on el Ter neix.»

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *