EXCURSIONS

La Foradada de Cantonigròs amb nens

«Aquests dies ha plogut i el terra fa xof-xof. La bota s’enfonsa una miqueta dins el fang. És tovet. El terra està tovet i el camí fa baixada. M’agafo de la mà de la mare. “On anem?”, li pregunto. Ella em somriu. Sempre que comencem una excursió li pregunto “On anem?”. I ella sempre em somriu. Sap que m’agradarà. I em somriu. M’explica que és un lloc molt bonic. I que encara és més bonic després dels dies de pluja. És un salt d’aigua. Un salt d’aigua amagat. Només cal trobar-lo. I nosaltres l’hem trobat. L’hem trobat ple d’aigua.»

En un racó de la comarca de l’Osona s’amaga un salt d’aigua que sembla sortit d’un conte de fades. Un lloc màgic dins el Collscabra. Aquest salt d’aigua és el de la Roca Foradada, a Cantonigrós. Una cascada de 20 metres d’alçada que cau en un preciós gorg envoltat d’un amfiteatre de parets de roca. Una d’aquestes parets, amb un gran forat, és la roca foradada. Una imatge de postal enmig del Collsacabra. Una petita excursió entre alzines, castanyers i roures és apte per tota la família.

Com arribar-hi

Des de Vic es continua per la C-153 direcció a Olot, fins arribar a l’entrada del poble de Cantonigròs. Abans d’arribar al nucli del poble, a la dreta, cal anar al camp de futbol, on es pot deixar el cotxe i començar la ruta a la Roca foradada.

Pas a pas

La ruta comença a l’aparcament del camp de futbol de Cantonigròs, al nord-oest de la població. Des de l’aparcament, surt un camí ample i pedregós amb una lleugera baixada que transcorre entre roures i alzines. La primera part de l’excursió ressegueix el sender de llarg recorregut GR-151. Cal seguir les fites vermelles i blanques fins arribar, després d’uns vint minuts de caminada, a un cartell de ferro que ens indica la Foradada.

Agafem el corriol que baixa a la dreta i que ens porta per l’últim tram de la ruta. Queden uns 10 minuts fins arribar al salt d’aigua. El camí es torna més estret, pedregós i amb més pendent.

Hi ha més humitat i molta vegetació. Tot i que part d’aquest sender hi ha baranes de fusta, és recomanable agafar de la mà els més petits. Si ha plogut el terra rellisca. I tot i que no hi ha cap mena de perill és preferible anar a poc a poc. Des d’aquí ja se sent el so de l’aigua. Queden pocs metres per arribar-hi. Després de sortir de dins de la vegetació, ja es pot veure aquest racó tan màgic. Un salt d’aigua que rep el nom del gran forat que té la roca de l’esquerra del salt. És una meravella de la natura.

Si no hi ha gent, pots gaudir del lloc. Seure i deixar-te hipnotitzar per la caiguda de l’aigua. Si fa calor, pots remullar-te els peus. A l’hivern, pots trobar el salt d’aigua gelat. Un dels millors moments del dia és quan els rajos del sol s’escolen entre els arbres de darrere el forat i entren dins el gorg.

Explica la llegenda que en les profunditats del gorg de la Foradada habiten les dones d’aigua, una espècie de fades molt boniques que apareixen a la superfície les nits de lluna plena per pentinar-se les llargues cabelleres i gaudir de l’aire fresc de la nit. Es diu que la millor nit per veure-les és la nit de Sant Joan, però cal fer-ho d’amagat. No et poden veure si no vols ser convertit en una pedra més d’aquest lloc tan màgic.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Ruta familiar fàcil i fascinant a qualsevol època de l’any. Tanmateix és recomanable anar-hi en època de pluges que és quan la cascada brolla amb més intensitat. A més a més, abans de fer-la és recomanable preparar l’imaginari infantil per l’encant del lloc: la llegenda, els misteris, els personatges dels follets, les fades i les bruixes.

Comarca: Osona

Municipi: Cantonigrós

Punt de sortida: Camp de futbol de Cantonigós

Distància: 2 Km

Durada: 1h.

Dificultat: baixa

Tipus de ruta: lineal (d’anada i tornada)

Edat recomanada: a partir 4 anys

Un apunt: Com que és un lloc concorregut, durant els caps de setmana i els dies festius hi ha l’accés regulat a través del pagament d’una ecotaxa.

Localitzador en el mapa

NOTA: Totes les excursions publicades en aquest blog les hem fetes en família. Les edats proposades en aquestes rutes estan basades en la distància, el desnivell, la dificultat (baixa, mitjana o alta) i en la nostra experiència. Cada nen o nena té el seu ritme i les seves característiques psicomotrius.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *