EXCURSIONS

Ruta de la Marmota amb nens

«Llegeixo a poc a poc i amb atenció tota la informació de les marmotes. Què mengen les marmotes? Com són les seves potes? La mare m’ajuda. Hi ha paraules molt llargues que encara em costen. I algunes paraules que no havia sentit mai. M’agrada aturar-me a cada plafó i saber més cosetes. De quin color són les seves cries? Quants dits tenen les seves potes? De lluny, les sentim. És el so de les marmotes. “On son?”, pregunto. El camí és ample i està ple de caus. Un, dos, tres, quatre, cinc. Aquí m’aturo. M’assec d’avant d’un forat molt profund que entra terra endins. És el seu amagatall. M’espero una estona ben llarga però sense èxit. “No sortiran si en quedem aquí”, em diu el pare. Les torno a sentir. És com si xiulessin. Dalt d’una pedra ben gran veig la primera marmota. Està quieta. De cop, desapareix. Torno a sentir com xiulen. Miro un prat obert. Una família de marmotes corren una darrera l’altra. S’aturen i em miren. I tornen a xiular. Segueixen corrent fins al proper cau. Desapareixen totes terra endins. Ben endins.»

La ruta de la marmota és, juntament amb la ruta del trencapinyes, un itinerari de natura que ens permet explorar i jugar a reconèixer el rastre d’algun dels animals més característics del Parc Natural del Cadí Moixeró. Les marmotes van arribar a aquesta zona procedents de repoblacions franceses i, encara que s’amaguin, pot detectar-se fàcilment la seva presència gràcies als seus excrements i caus.

Aquest itinerari interpretatiu és una passejada de 2,6 quilòmetres per un entorn d’alta muntanya que permet als més petits descobrir la riquesa de la fauna i la flora d’aquest racó de l’Alt Berguedà.

Com arribar-hi

Per arribar al punt de sortida d’aquest itinerari senyalitzat, cal agafar la carretera que surt de Bagà en direcció al Coll de Pal. Un cop s’arriba al Refugi del Coll de Pal, al quilòmetre 16,9 de la BV-4024, cal deixar el cotxe a la zona d’aparcament habilitada a l’esquerre de la carretera. A la dreta, un plànol ens marca el recorregut i el punt de sortida de la ruta.

Pas a pas

El protagonista de l’excursió, la marmota, és el que ens guiarà. I ho farà a través de senyals de color groc i panells informatius. No hi ha pèrdua.

La ruta comença al Xalet de Coll de Pal. Un refugi de muntanya a peu de carretera que trobem a quasi 2.000 metres d’altitud dins el Parc Natural de Cadí-Moixeró.

Tot i que el circuit es pot realitzar indistintament en els dos sentit de la marxa, l’ordre dels plafons informatius proposa seguir el sentit de les agulles del rellotge. La marmota, l’habitat de la marmota, l’alimentació de la marmota, la hivernació, la reproducció, els seus rastres, l’organització social i comportament i els seus depredadors. Fins a vuit plafons informatius ens acompanyaran en aquesta petita excursió.

Un camí ample s’endinsa per una zona de prats d’alta muntanya amb blocs de roca que ha permès la construcció de marmoteres i l’establiment de diverses colònies de marmotes. És un camí planer amb vistes al Puigllançada.

Mentre es camina es van trobant caus i més caus. De lluny, es pot sentir el xiscle de la marmota.

La marmota habita a zones de pastura ben assolellades per sobre dels 1.000 metres d’altitud; freqüenta les zones rocalloses i de tarteres de grans blocs de pedra. Les condicions indispensables són la disponibilitat d’aliment, àrees amb exposició sud preferentment, bona visibilitat per poder escapar de la depredació i sòl fàcilment excavable.

El camí segueix trobant més panells informatius. Després de trobar el panell de la reproducció d’aquest herbívor rosegador, es gira cap a la dreta iniciant un descens per un petit corriol senyalitzat amb pals de fusta i fletxes de color groc. Davant, unes vistes magnífiques: Montserrat, el Pedraforca, la Gallina Pelada.

Si s’està atent i no es fa gaire soroll, en aquesta part del recorregut es poden veure les marmotes córrer pels prats o prenent el sol sobre d’alguna roca. Els dies assolellats de primavera i estiu és quan se les pot veure més fàcilment. Amb una mica de sort, també es poden veure altres animals com els isards o algun trencalòs sobrevolant.

Seguim la pista entre prats de pastura i resseguint les estanques de fusta pintades de groc. Es tanca la circular arribant al punt d’inici, al xalet del Coll de Pal.

FULL de RUTA

(La nostra ruta en poques paraules)

Petit recorregut circular per paisatge d’alta muntanya amb magnífiques vistes i amb l’oportunitat d’observar marmotes en el seu habitat natural.

Comarca: Berguedà

Municipi: Guardiola de Berguedà

Punt de sortida: quilòmetre 16,9 de la carretera a Coll de Pal

Distància: 2,66 Km.

Durada: 1h i 30 min.

Dificultat: baixa

Tipus de ruta: circular

Edat recomanada: a partir de 3 o 4 anys

Un apunt: Si es volen observar marmotes, la millor època per veure-les és a la primavera i a l’estiu. Aquests petits mamífers hivernen durant sis o set mesos de l’any, des de mitjan d’octubre fins al maig.

Localitzador en el mapa

NOTA: Totes les excursions publicades en aquest blog les hem fetes en família. Les edats proposades en aquestes rutes estan basades en la distància, el desnivell, la dificultat (baixa, mitjana o alta) i en la nostra experiència. Cada nen o nena té el seu ritme i les seves característiques psicomotrius.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *